joi, octombrie 04, 2007

Păcăleală cu ulei de măsline


CE BEM, CE MÂNCĂM - Coloranţii folosiţi dau impresia de natural, dar sunt sintetici
Au adăugat câţiva stropi de ulei de măsline (rafinat şi virgin) ca să dea impresia că Rama Olivo este o margarină bună. Numai că are în compoziţie aceleaşi uleiuri şi grăsimi vegetale interesterificate, care provoacă o serie de probleme la nivelul întregului organism.

Rama Olivo este o "grăsime vegetală tartinabilă cu 48% conţinut de grăsime". În compoziţia acestei margarine intră: "apă, uleiuri vegetale şi grăsimi vegetale interesterificate, amestec de ulei de măsline rafinat şi virgin (7%), emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi (E 471), lecitină(E 322), sare (0,3%), aromă, acidifiant (acid citric E 330), coloranţi (anatto E 160b, curcumină E 100), vitamine (A şi D3). Conţinut de grăsime 48%".

Dacă consumaţi 100 de grame din acest produs, organismul dvs. va acumula 432 kcal/1.775 Kj, 48 g lipide, din care acizi graşi saturaţi 16 g. În dreptul proteinelor, glucidelor şi fibrelor, producătorul a trecut cifra zero, semn că, de fapt, în organismul nostru ajung numai grăsimi. Pe lângă acestea, margarina a fost "îmbogăţită" cu "vitamina A 800 μg, vitamina D3 7,5 μg, vitamina E 7 mg".


ANALIZĂ. Rama Olivo este un amestec de grăsimi artificiale ­ uleiurile şi grăsimile vegetale interesterificate ­, ulei vegetal de măsline rafinat şi virgin în cantitate aproape nesemnificativă în raport cu grăsimile interesterificate şi o serie de aditivi alimentari din categoria emulgatorilor, acidifianţilor, coloranţilor. Prin procesul chimic de interesterificare, acizii graşi din lipidele naturale sunt desprinşi de structurile în care se găseau în mod natural şi redistribuiţi arbitrar în structuri care nu mai pot fi recunoscute de metabolismul uman, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi procedeul de obţinere a margarinei. Specialistul nostru ne atrage atenţia că uleiul de măsline rafinat nu are virtuţile uleiului de măsline extravirgin presat la rece şi nici ale uleiului virgin, care nu conţine toţi antioxidanţii şi alte substanţe biologic active ce se regăsesc numai în uleiul extravirgin.


Nu s-a specificat dacă aroma este sau nu naturală. Coloranţii utilizaţi, în special E 160 b (annato), de culoare portocalie, nu este încă complet caracterizat din punct de vedere toxicologic şi poate avea efecte adverse pentru persoanele sensibile sau din categorii de risc. Curcumina, colorant galben, natural sau de sinteză, poate provoca alergii persoanelor sensibile. Din punct de vedere al profilului nutriţional, produsul este profund dezechilibrat, fiind practic format numai din grăsimi care îi imprimă şi o densitate energetică foarte mare ­ 432 kcal/100 g. Din punct de vedere al profilului lipidic,acesta este unul nenatural, lipsit de acizi graşi esenţiali (omega 3, omega 6).


RECOMANDĂRI. Margarina Rama Olivo nu este recomandată supraponderalilor, obezilor, gravidelor şi femeilor care alăptează, suferinzilor de sindrom metabolic (diabet de tip II, hipertensiune, maladii cardiovasculare, maladii neurodegenerative şi neurologice, maladii proliferative ­ cancere), celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de maladii hepatice şi renale, cei cu maladii dermatologice, pulmonare, alergicilor la anumite componente ale produsului, copiilor.
from jurnalul

Niciun comentariu: