miercuri, octombrie 03, 2007

UN RAHAT COLORAT


CE BEM, CE MÅNCÅM
Pe lângă probleme obişnuite pe care le poate provoca un produs obţinut în principal din zahăr, rahatul Sultan mai are una. Este colorat cu nişte ingrediente-minune, pe care producătorul a uitat să le menţioneze. Sau e secret de producţie?


Până la un punct, eticheta rahatului "Sultan" este una normală. Numai că producătorul uită să menţioneze ce fel de arome a pus şi, mai grav, omite şi numele coloranţilor folosiţi. Citim de pe etichetă: "Ingrediente: zahăr, amidon, apă, glucoză, fructoză, albuş de ou, arahide, fulgi de cocos, acidifiant (acid citric E 330), aromă identic naturală (artificială – n.r.), colorant alimentar". Tot de pe etichetă aflăm că dacă vom consuma 100 de grame de produs vom asimila 3, 65 g proteine, 9,2 g lipide, 80,5 g glucide şi 391,5kcal


ANALIZÅ. Rahatul Sultan este un produs zaharos tradiţional, de origine orientală, cu un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide, majoritatea cu index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin. Produsul conţine colorant alimentar nespecificat conform legislaţiei în vigoare, fie sub cod alfa numeric (E), fie cu denumirea chimică. Colorantul alimentar folosit ar putea schimba cu totul recomandările pentru acest produs. Mai mult, în cutie sunt trei tipuri de rahat, aşa încât este clar că s-au folosit trei coloranţi. De asemenea, produsul conţine surse de proteine cu potenţial alergen (albuş de ou şi arahide). Densitatea calorică a rahatului este foarte ridicată, atrage atenţia profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de sindrom metabolic (hipertensiune, diabet de tip 2, maladii cardiovasculare), femeilor însărcinate şi celor care alăptează, alergicilor, copiilor. Produsul este interzis diabeticilor. Persoanele cu alergie la albuşul de ou, arahide îl vor evita.
from jurnalul

Niciun comentariu: