sâmbătă, decembrie 29, 2007

Bătaie cu mături între preoţi în Biserica Naşterii Domnului din Betleem


Şapte răniţi în ciocnirile dintre ortodocşii greci şi cei armeni
După fluxul de mii de pelerini veniţi, în ultimele zile, să celebreze naşterea lui Isus în grotă, a sosit, aşa cum cere tradiţia, şi marea zi a curăţeniei în Biserica Naşterii Domnului din Betleem. Construit deasupra grotei, lăcaşul este administrat de mai multe biserici creştine.

Şi totuşi, moştenitorii spirituali ai celui care a spus «Iubiţi-vă aproapele!» nu sunt străini de scandaluri şi fricţiuni. Câteodată nu se ţine cont dacă e sau nu perioadă de sărbătoare. Tocmai în ziua de curăţenie, în Biserica Naşterii a izbucnit scandalul: două grupuri de preoţi – de o parte, membri ai Bisericii apostolice armene (ortodoxă), de cealaltă membri ai Bisericii greacă ortodoxă - s-au luat la bătaie. Motivul a fost unul foarte serios.

Preoţii ortodocşi greci au instalat scări pentru a curăţa pereţii şi tavanul locului sfânt care intră în responsabilităţile lor, dar au pătruns şi în zona administrată de clericii armeni şi au provocat o bătaie generală. Timp de mai mult de un sfert de oră, circa 50 de clerici în robe negre s-au bătut cu mături şi cu bare de fier, urlând şi producând un haos greu de descris.

A fost nevoie de intervenţia forţelor de ordine palestiniene pentru a separa părţile beligerante. Incidentul s-a soldat cu victime: şapte răniţi – cinci preoţi şi doi poliţişti - au fost transportaţi la spitalul Beit Jala, din localitatea vecină.

„Ortodocşii au vrut să cureţe şi partea armeană, ceea ce a generat conflictul", a afirmat primarul Betleemului, Victor Batarseh. „În momentul de faţă totul s-a terminat", a adăugat el. „Ca de obicei, curăţenia în biserică, după Crăciun, generează probleme", a mai spus acesta, citat de Mediafax.

Ca şi Biserica Sfântului Mormânt, în vechiul oraş al Ierusalimului, administrarea Bisericii Naşterii Domnului din Betleem este împărţită între bisericile ortodoxă greacă, catolică şi armeană. Spaţiul de aici este repartizat riguros, la fel şi timpul de rugăciune. Preoţii nu puteau să găsească un moment mai bun să se ia la bătaie decât în preajma Crăciunului, o sărbătoare a păcii, în timpul căreia creştinii se bucură de venirea Mântuitorului pe pământ.
from gandul

Niciun comentariu: