joi, decembrie 27, 2007

Regele Mihai I: Oamenii publici trebuie să-şi servească instituţia, nu să se servească de ea

România a intrat în familia demnă a naţiunilor libere, iar oamenii publici trebuie să-şi servească instituţia, nu să se servească de ea, se arată în mesajul de Anul Nou, adresat, azi, românilor, de către Regele Mihai I.

'După primul an în Uniunea Europeană, se poate spune că democraţia şi libertăţile au locul lor stabil în societatea românească. Ştiu că sunt rămâneri în urmă în sănătate şi educaţie, în condiţiile de viaţă ale oamenilor în vârstă şi că există motive de dezamăgire. Dar economia continuă să crească şi să se elibereze de trecut, politica are dinamism, iar în Legislativul european avem, pentru prima oară, reprezentanţi aleşi', se precizează în mesajului regelui.

În opinia Regelui Mihai I, 'de aici încolo putem să începem să facem diferenţa între prosperitate şi identitate, între libertăţi şi îndatoriri, între exerciţiul politic şi respectarea valorilor fundamentale'. De asemenea, el este de părere că 'ne trebuiesc instituţii solide, îndreptate către viitor'.

'România are nevoie să-şi dăltuiască o Constituţie europeană care să dea un rol limpede, neechivoc şi complementar instituţiilor statului. Este o chestiune de onoare, de respect pentru tradiţiile noastre şi pentru democraţie. Astfel se poate desăvârşi construcţia economică şi socială a ţării noastre', se subliniază în documentul citat.

Regele Mihai I precizează, în mesajul adresat de la Castelul Săvârşin, că 'naţiunea, ca şi fiinţa umană, are personalitate şi fior, iar România, aidoma fiecăruia dintre noi, are povestea ei, adânc pătrunsă de trecut şi de destin'.

'Ţara noastră va avea un loc în sistemul internaţional dacă va şti să respecte democraţia, cultivându-şi instinctul binelui naţional', se mai arată în mesaj.
from adevarul

Niciun comentariu: