miercuri, decembrie 26, 2007

US Secret Service, la vânătoare de hackeri în Râmnicu Vâlcea



România, decretată sursa numărul unu de „fraude profesioniste” de către site-ul de licitaţii online eBay.com

Ţara noastră, locul cinci între „naţiunile-problemă” pentru FBI
Poliţia română, la acelaşi net-café cu hackerii
„E prea puţin probabil ca Râmnicu Vâlcea să fie capitala a ceva, dar acest oraş obscur e un centru mondial al fraudei prin internet şi cu cărţi de credit” – astfel descrie cotidianul Los Angeles Times capitala judeţului Vâlcea, într-un amplu reportaj din care reiese că americanii trimit constant agenţi în localitate pentru a-i dibui pe cei care le provoacă pagube de milioane USD.

În primul rând, firma cea mai păgubită, organizatorul de licitaţii online eBay Inc. (cu sediul social în San Jose, California) îşi trimite o angajată, numită Albena Spasova, care are inclusiv posibilitatea de a căuta urma hackerilor prin dosarele poliţiei locale. Ea este însoţită de agenţi ai US Secret Service – agenţia cu rol primordial în protecţia preşedintelui SUA şi lupta împotriva falsificărilor de monedă şi a fraudelor. Alături de aceşti agenţi (între care s-a numărat şi Kevin L. Sandlin, angajatul Ambasadei SUA care a produs un accident la jumătatea lunii), România ar fi ţinta şi a FBI-ului, şi a Centrului Naţional pentru Criminalitatea Gulerelor Albe (infracţiuni nonviolente, dar foarte profitabile).

Într-un clasament al acestor două instituţii, ţara noastră ar ocupa locul cinci în topul „naţiunilor-problemă”. În cazul licitaţiilor pe eBay.com fraudate, grupurile transnaţionale de infractori ajung să câştige şi până la 5.000 USD, dacă obiectul licitat a fost o maşină, de pildă. În majoritatea cazurilor, aceste „fraude profesioniste” sunt organizate din România, consideră eBay.com, lucru recunoscut inclusiv de directorul FBI, Robert Mueller, cu prilejul unei vizite la Bucureşti, din noiembrie 2006.

La prima vizită în România a Albenei Spasova, numai doi poliţişti vâlceni aveau de rezolvat 200 de cazuri de fraudă pe eBay.com, echipaţi cu un PC vechi de nouă ani şi fără conexiune la internet. Poliţiştii accesau net-ul de la acelaşi internet cafe ca şi hackerii. Acum, inclusiv după donaţii de echipament făcute de eBay Inc., situaţia s-a mai îmbunătăţit, dar rata condamnărilor infractorilor români rămâne foarte mică. Din cei 115 oameni arestaţi în 2006 (care comiseseră 831 infracţiuni informatice), doar 61 au fost puşi sub urmărire penală şi doar cazurile a 28 dintre ei au ajuns în instanţe. Potrivit Los Angeles Times, legislaţia din România – care cere victimei unei fraude online să depună o plângere scrisă şi să se prezinte la audieri – face aproape imposibilă condamnarea infractorilor români.

Los Angeles Times:

„România e un loc sinistru şi nu numai într-o singură privinţă. Fost regim pro-nazist, fost avanpost sovietic, apoi o dictatură comunistă ciudată, acum naţiune în curs de dezvoltare (...) Temându-se de un puhoi de forţă de muncă ieftină, cele mai multe ţări europene au restricţionat accesul românilor”.
from gandul

Niciun comentariu: