joi, mai 29, 2008

Dobîndă de peste 400% pentru cei în criză de timp


* Reţeta de succes. Rate mari, săptămînale şi direct la domiciliu
* Cei de la Provident nu sînt nici bancheri, nici cămătari, au doar nişte dobînzi uriaşe

Pentru că românii au dat dovadă de un apetit în continuă creştere pentru credite de orice fel, încet-încet au apărut şi instituţiile financiare menite să satisfacă nevoile celor care are nevoie urgent de bani, pe perioade scurte de timp şi care nu îndeplinesc cerinţele de creditare ale băncilor. Şi, chiar dacă un astfel de împrumut înseamnă o dobîndă de 437%, sistemul a dat roade şi a adunat tot mai mulţi clienţi. Provident este o instituţie financiar nebancară, care acordă sume mici de bani, pe termen scurt, dar cu o dobîndă mult mai mare decît cea practicată de bănci. În luna mai, Provident a anunţat deschiderea unui punct de lucru şi în Cluj-Napoca.

Credit doar cu fluturaşul

Provident funcţionează în România din 2006 şi este, în principiu, o instituţie financiar nebancară care acordă credite mult mai uşor decît băncile, inclusiv persoanelor cu venituri modeste, percepînd apoi o dobîndă care poate ajunge chiar şi pînă la 437%. La început, oferta Provident pare extrem de tentantă, cu atît mai mult cu cît se pot obţine între 400 şi 1.000 de lei în doar 48 de ore. După acordarea creditului, reprezentantul Provident se deplasează săptămînal la domiciliul clientului, pentru a ridica ratele. De fapt, una dintre condiţiile acordării creditului este să ai domiciliul stabil într-unul din oraşele în care instituţia are reprezentanţe. O altă condiţie este ca potenţialul client să prezinte un document (cum ar fi un fluturaş de salariu sau un cupon de pensie) care să certifice că are un venit stabil. Nu se solicită nici giranţi, nici asigurare de viaţă.

Dobîndă mult peste medie

Deşi e uşor de accesat, un credit luat de la Provident are şi o parte mai puţin frumoasă, respectiv dobînda, care poate trece de 400%. Pentru un credit de 1.000 de lei, luat pe 26 de săptămîni, rata săptămînală este de aproape 58 de lei, iar suma totală de rambursat este de 1.502 lei, ceea ce corespunde unei dobînzi anuale efective (DAE) de 437%. DAE scade la 227% în cazul unui credit de 3.000 de lei, luaţi pe 52 de săptămîni, pentru care trebuie rambursaţi 99,6 lei/săptămînă, suma totală în final fiind de 5.179 lei.
Continuarea in Foaia Transilvana

Niciun comentariu: