vineri, mai 30, 2008

PIAŢA ROMÂNEASCĂ A MEZELURILOR VA ÎNREGISTRA SCĂDERI IMPORTANTE, ANUL ACESTA

Piaţa românească a mezelurilor va înregistra scăderi importante, anul acesta Industria românească a mezelurilor va înregistra o scădere semnificativă, în acest an. Principale motive sunt, în opinia producătorilor, creşterea preţurilor la materia primă şi la utilităţi, la care se adaugă reducerea forţei de muncă. Situaţia este similară în întreaga Europă, arată o anchetă realizată de „Jurnalul Naţional”. România este printre puţinele ţări din Europa care nu-şi poate acoperi producţia de mezeluri din materie primă internă.

Prin urmare, costurile în industria de profil sunt mai ridicate, deoarece includ şi cheltuielile de transport, se arată în ancheta realizată de ziariştii de la „Jurnalul Naţional”. Piaţa românească a mezelurilor este considerată de către producători drept una dintre cele mai dificile din Europa. Raportul calitate-preţ nu este echitabil, întrucât mezelurile slabe calitativ sunt mai scumpe la noi, comparativ cu piaţa europeană.

Pe de altă parte, vânzările de pe piaţa cărnii şi a preparatelor de carne au fost, numai în 2007, de circa un miliard de euro. Avansul de anul trecut al producţiei de mezeluri nu reprezintă, însă, în opinia producătorilor, decât o „albire” a pieţei negre, produsă pe fondul temerii de normele europene. Procesatorii au revenit însă, după câteva luni, la piaţa neagră, din cauza devalorizării monedei naţionale.

Singura modalitate de creştere a pieţei de mezeluri ar fi, în acest moment, reducerea pieţei negre prin reducerea autoconsumului, respectiv a numărului celor care îşi produc în gospodării preparatele din carne şi devin astfel principalii furnizori ai pieţei negre.

Antena 3

Niciun comentariu: