luni, mai 26, 2008

FBI A PUS MÂNA PE „ESCROCII” ROMÂNI DIN CHICAGO

FBI a pus mâna pe „escrocii” români din ChicagoChicago, oraşul lui Al Capone, ţine prima pagină a presei americane cu cel mai mare scandal de corupţie din ultimii ani de la Primăria oraşului. În el sunt implicaţi şapte cetăţeni americani de origine română - respectabili oameni de afaceri în domeniul construcţiilor - şi câţiva angajaţi ai Primăriei din Chicago. 15 persoane au fost arestate de FBI ca făcând parte din filiera „Escrocii”, românii, printre care şi un pastor penticostal, fiind acuzaţi că ar fi dat mită unor fucţionari ai Primăriei.

„Cel care ar fi dezvăluit procurorilor şi FBI-ului detaliile afacerii ar fi fost intermediarul folosit de români, un personaj a cărui identitate este protejată”, informează Jurnalul Naţional, care mai notează că „mita a fost dată autorităţilor din Chicago pentru accelerarea obţinerii de aprobări şi permise în construcţii, cât şi pentru trecerea cu vederea a unor deficienţe existente la clădiri”.

Conform datelor oficiale, românii ar fi fost monitorizaţi timp de doi ani de agenţii FBI, astfel că dosarul acuzaţiilor este unul voluminos. O parte din probele de la dosar prezintă detaliat înregistrarea convorbirilor telefonice ale acuzaţilor, cât şi mărturia omului lor de legătură, care dădea banii mai departe. Petru Cladovan (foto), Vasile Fofiu şi Beny Gîrneaţă, trei dintre „escroci”, au fost filaţi audio şi video de agenţii federali între 2006 şi 2007, precizează Jurnalul Naţional.

Dacă sunt găsiţi vinovaţi de dare de mită, acuzaţii pot primi până la 10 ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari. Cei acuzaţi de conspiraţie la dare de mită pot primi până la cinci ani de închisoare şi 250.000 de dolari amendă. Scandalul este o lovitură pentru românii din Chicago, mai ales că este vorba despre unul din liderii spirituali ai românilor din zonă, pastorul Petru Cladovan. Ar trebui precizat că în Chicago şi împrejurimi există o importantă comunitate românească penticostală.

Ceilalţi români acuzaţi sunt: Beny Gîrneaţă, 43 de ani, din Lincolnwood, Teofil Scorţe, 27 de ani, din Morton Grove, Dumitru Curescu, 46 de ani, soţia acestuia, Lavinia Curescu, 42 de ani, din Skokie, Vasile Fofiu, 57 de ani, tot din Skokie, şi Lucian Mureşan, 34 de ani, din Chicago.

Foto: Jurnalul Naţional

Antena3.ro

Niciun comentariu: