luni, iunie 25, 2007

Chiuariu: "România este prima ţară europeană care a creat o instituţie specializată în verificarea averilor"


Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a subliniat azi la o întrevedere cu parlamentari germani, membri ai Comisiei pentru justiţie din Bundestag, că România a făcut un pas important în reformarea justiţiei şi lupta anticorupţie, prin adoptarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate.

"România este prima ţară europeană care a creat o instituţie specializată în verificarea averilor, conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor. Valoarea pe care o aduce legea ANI faţă de legile anterioare de control al averilor demnitarilor este faptul că Agenţia va putea aplica sancţiuni în mod direct", se precizează într-un comunicat al ministrului Chiuariu.

Sancţiunile prevăzute de Legea ANI sunt, conform comunicatului, mult mai stricte decât în forma iniţială a legii, trimisă parlamentului de guvern. Dacă în proiectul iniţial erau prevăzute doar sancţiuni disciplinare, în cazul averilor "ilicite", noua lege prevede confiscarea averilor nejustificate, ca sancţiune principală. Sancţiunile disciplinare se extind la interzicerea dreptului de a deţine o funcţie publică pe un termen de trei ani. Printre sancţiunile introduse se numără amenzile pentru nedepunerea declaraţiilor, amenzile pentru conducătorii instituţiilor pentru neimplementarea prevederilor privind depunerea declaraţiilor de avere şi publicarea lor şi amenzi pentru neaplicarea sancţiunilor disciplinare.
from adevarul

Niciun comentariu: