duminică, iunie 24, 2007

Solutie de viitor: jantele din plastic


Jantele din aliaj sunt puse la mare pret de constructorii auto, aceasta optiune fiind disponibila doar pe versiunile de top. Cu toate acestea a fost descoperita o solutie mult mai competitiva si mai putin costisitoare, care sa inlocuiasca jantele din aliaj. Este vorba despre jantele din plastic care intr-un viitor apropiat se pregatesc sa intre in productie.

Cercetatorii au pus la punct un sistem de testare a acestui nou tip de jante care simuleaza conditii reale de trafic. Simulatorul, dezvoltat de uzina europeana de cercetare Fraunhofer-Gesselschaft, foloseste radiografii pentru a determina lungimea, curbarea si densitatea fibrelor de sticla folosite.

Andreas Buter, manager al departamentului de cercetare Fraunhofer, a declarat ca acest tip de teste este important pentru a determina fiabilitatea si rezistenta materialului component. Va putea fi astfel analizat comportamentul in curba, in cazul unui impact sau in cazul unei utilizari de lunga durata. Testele au reusit sa demonstreze pana acum ca materialul poate rezista la o uzura de pana la 250.000 de kilometri.

Inventatorii jantelor din plastic au folosit componente din fibra de sticla ramforsate insa nu au dispus pana acum de tehnologia necesara testarii in conditii optime. Costul mic de productie si masa foarte scazuta sunt avantajele cu care jantele din plastic vor intra pe piata in foarte scurt timp.
from automarket

Niciun comentariu: