luni, iunie 25, 2007

Putin i-a intors spatele lui Basescu


La Summitul Energetic din Croatia, liderul de la Kremlin a avut intalniri bilaterale cu toti presedintii din Balcani, mai putin cu cel al Romaniei.

Romania a fost ignorata ieri in planurile de colaborare energetica ale Moscovei cu Uniunea Europeana.

La Summitul Energetic al tarilor Europei de Sud-Est de la Zagreb, in fata sefilor de stat din zona, intre care si Traian Basescu, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, s-a aratat deschis pentru o colaborare de lunga durata cu UE, „santajata” constant cu resursele energetice, fara a mentiona insa Romania.

De altfel, Vladimir Putin si Traian Basescu s-au tratat cu raceala pe toata durata summitului, cei doi schimband cateva cuvinte doar cand au fost nevoiti de protocol.

Bulgaria, preferata Moscovei

Liderul de la Kremlin a dat de inteles ca legatura Rusiei cu Uniunea Europeana va fi Bulgaria si nu tara noastra. In discursul sau, numele Romaniei nu a fost pomenit decat o singura data si atunci in enumerarea mai multor state cu care colaboreaza Lukoil.

In schimb, presedintele rus a reamintit de acordurile cu Bulgaria pentru transportul de petrol si gaze rusesti spre Vest si i-a anuntat pe bulgari ca parteneri ai sai in proiectele de energie atomica.

„Pentru ca avem in vedere dezvoltarea tarilor din Balcani si relatia lor cu Uniunea Europeana - sunt tari membre sau care doresc sa se integreze - suntem pregatiti sa ne construim relatia prin interactiunea cu Uniunea Europeana”, a spus Putin.

Pentru o relatie bazata pe incredere „avem nevoie de transparenta, dar trebie sa tinem seama si de interesul national”, a avertizat presedintele rus.

In acord cu liderul de la Kremlin, presedintele bulgar Georgi Parvanov a pledat pentru adaptarea strategiei energetice a tarilor din Balcani cu cea a UE, fara a exclude legatura cu Moscova.

Basescu a criticat santajul energetic al Rusiei

In replica, Traian Basescu a facut lobby pentru politica energetica comunitara si a criticat santajul practicat de Rusia in relatia cu UE.

„Trebuie sa acceptam toti ca energia este o marfa, fie ea si strategica, dar niciodata nu vom accepta ideea utilizariii energiei ca instrument pentru presiuni politice”, a spus seful statului. Precizarea a aparut in discursul presedintelui abia dupa ce Putin si-a sustinut oficial pozitia.

Basescu a pledat pentru libera concurenta, transparenta si nediscriminare pe piata energetica, care, crede el, „trebuie sa se regaseasca si in abordarea pe care o avem in relatia cu Rusia”.

Seful statului a dat ca solutie alternativa pentru resursele rusesti proiectul „Nabucco” si cel al oleoductului Constanta-Trieste si a anuntat ca Romania va deschide in septembrie un nou reactor nuclear.

Potrivit agentiilor de presa internationale, la Zagreb, Vladimir Putin a avut intalniri cu toti sefii de stat, mai putin cu Traian Basescu. Surse apropiate presedintelui sustin insa ca Basescu si Putin au schimbat cateva cuvinte intr-o atmosfera cordiala.
Continuarea

Niciun comentariu: