marți, iunie 26, 2007

Localitatea natală a preşedintelui Băsescu îşi schimbă numele în Murfatlar


Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, azi, cu majoritate de voturi, o propunere legislativă iniţiată de zece parlamentari de Constanţa privind schimbarea denumirii oraşului Basarabi, din judeţul Constanţa, în Murfatlar. Basarabi este oraşul natal al preşedintelui Traian Băsescu.

Propunerea avea raport de adoptare din partea Comisiei pentru administraţie, aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, dar punctul de vedere al Guvernului era unul negativ.

Expunerea de motive a iniţiatorilor, care însoţeşte propunerea legislativă, conţine şi versuri care fac referire la localitatea Murfatlar: 'Bem îngânduraţi din zori/Toamnelor de Murfatlar/ Umbre leagănă cocorii/Peste via din pahar/'.

De asemenea, semnatarii propunerii amintesc că în monografia localităţii Basarabi apare 'Cronica Murfatlarului', scrisă de renumitul publicist, director al ziarului 'Dobrogea Jună', Constantin N. Sarry, la 13 august 1944.

'Dar în capul meu nu intră ca spumosului nectar/Căruia de-o viaţă-ntreagă îi zic Vin de Murfatlar/Vin ce-a străbătut Europa şi a ajuns în Spania/Unde-n plină concurenţă a bătut şampania/Vin ajuns să-l prefere cei mai dificili nababi/Vin ce scoală pân' şi morţii - să-i zic Vin de Basarabi…/', după cum scria în 'Cronica Murfatlarului'.

Printre iniţiatorii propunerii se numără Cristian Diaconescu, Puiu Haşotti, Alexandru Mazăre, Gelil Eserghep şi Amet Aledin.

Pentru prima dată, localitatea apare sub denumirea de Murfatlar în anul 1864 şi se păstrează până în anul 1924, după care, în urma disputelor politice dintre ţărănişti şi liberali, numele se schimbă în Basarabi. În anul 1965, denumirea de Basarabi este din nou schimbată în Murfatlar pentru ca apoi, în anul 1980, să redevină Basarabi.


from adevarul

Niciun comentariu: