joi, aprilie 17, 2008

Numărul maghiarilor din România va scădea cu 35% în următorii 25 de ani

Numărul etnicilor maghiari din Transilvania va scădea, până în anul 2032, cu peste 400.000 de persoane, a declarat azi, în cadrul unei conferinţe organizate la Budapesta, secretarul ştiinţific al Institutul pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale, Tamas Kiss

"Scăderea se încadrează în tendinţa generală a scăderii demografice din România", a precizat membrul institutului cu sediul la Cluj-Napoca citat de MTI, citat de Rompres.

Potrivit celor mai pesimiste scenarii, minoritatea maghiară din România va scădea în următorii 25 de ani la 942.000 de oameni, de la 1,4 milioane în prezent, din cauza natalităţii scăzute şi a numărului mare de decese din rândul nou-născuţilor, adaugă Kiss.

Cea mai mare descreştere se pare că va avea loc în sudul Transilvaniei şi în sud-vestul Banatului, regiune oricum slab populată de această etnie. Scăderea din Transilvania este pusă pe seama structurii demografice îmbătrânite şi a asimilării în populaţia de bază, aşa-zisul Ţinut secuiesc, unde maghiarii sunt majoritari, făcând excepţie de la aceste previziuni.
sursa adevarul.ro

Niciun comentariu: