vineri, aprilie 18, 2008

ULTIMUL COLABORATOR AL LUI EINSTEIN A DECEDAT

Ultimul colaborator al lui Einstein a decedat. Avea 96 de aniFizicianul american John Archibald Wheeler, autor a numeroase lucrări de fizică teoretică, mai ales asupra fisiunii nucleare, a decedat la sfârşitul săptămânii trecute. Fiind unul dintre ultimii colaboratori ai lui Albert Einstein - părintele fizicii moderne, Wheeler a încercat, în van, să termine proiectul „teoriei unificate” a acestuia.

Printre cele mai notabile lucrări ale fizicianului, care a murit la vârsta de 96 de ani, se numără proiectul Manhattan pentru fabricarea primei bombe atomice. Fizicianului i se datorează ecuaţia numită Harrison-Wheeler, care descrie materia nucleară la intensitate înaltă ca, de exemplu, cea din mijlocul stelelor cu neutroni.

Wheeler a inventat şi termenul de „gaură neagră”, până atunci numită „stele îngheţate” şi expresia „o gaură neagră nu are păr” pentru a descrie rezultatul potrivit căruia o gaură neagră este caracterizată, în manieră unică, de masa sa, momentul cinetic şi încărcătura electrică, indiferent de materia din care este creată.

Antena3.ro

Niciun comentariu: