vineri, aprilie 18, 2008

România, statul UE cu cele mai puţine persoane care folosesc Internetul

România este statul membru UE cu cel mai mare număr de locuitori care nu folosesc Internetul (69% din populaţie), se indică într-un raport al Comisiei Europene privind rezultatele înregistrate până în prezent în cadrul i2010, strategia UE pentru creştere şi crearea de locuri de muncă bazată pe tehnologiile digitale.

De asemenea, România ocupă ultimul loc printre statele Uniunii şi în privinţa folosirii Internetului de către personalul medical şi de către întreprinderi.

Raportul relevă că peste jumătate dintre europeni sunt utilizatori constanţi ai internetului, 80% dintre ei dispun de conexiuni în bandă largă, iar 60% din serviciile publice oferite la nivelul UE sunt disponibile online. De asemenea, două treimi din numărul de şcoli şi jumătate dintre medici utilizează conexiuni rapide la internet, datorită dezvoltării puternice a comunicaţiilor de bandă largă în Europa.

"O veste deosebit de bună este că, în prezent, 77% dintre întreprinderile din UE, 67% dintre şcoli şi 48% dintre medici beneficiază de conexiuni rapide în bandă largă. Cu toate acestea, anumite regiuni din UE mai au încă de recuperat, nefiind pe deplin conectate" a avertizat Viviane Reding, comisar european pentru societate informaţională şi media.

În 2007, internetul a atras aproximativ 40 de milioane de noi utilizatori permanenţi la nivelul UE, dintr-un total de 250 de milioane de utilizatori care folosesc în mod constant internetul la nivelul Uniunii.

În sectorul educaţiei, progresele sunt considerate remarcabile în condiţiile în care peste 96% dintre şcolile europene sunt în prezent conectate la internet iar două treimi dintre acestea beneficiază de conexiuni în bandă largă, în condiţiile în care, în 2001, astfel de conexiuni în şcoli erau rare.

Potrivit documentului citat, 57% dintre medici trimit şi primesc electronic informaţii despre pacienţi (comparativ cu 17% în 2002), iar 46% primesc pe această cale rezultatele de la laborator (faţă de 11% în 2002). Dintre întreprinderile din UE, 77% beneficiau de o conexiune în bandă largă în 2007 (comparativ cu 62% în 2005), iar 77% utilizează internetul în relaţia cu băncile (faţă de 70% în 2005).

Pe de altă parte, aproximativ 40% dintre europeni nu utilizează deloc internetul. România este pe primul loc, în acest clasament negativ, cu 69% din populaţie, urmată de Bulgaria cu 65% şi de Grecia cu 62%. Pentru a încuraja utilizarea noilor tehnologii online, Comisia Europeană va publica în cursul anului 2008 un Ghid privind drepturile şi obligaţiile utilizatorilor din UE în mediul digital.
from adevarul.ro

Niciun comentariu: