marți, decembrie 18, 2007

21% dintre italieni se află sub pragul de sărăcie

Crăciunul italienilor va fi mai sărac decât în anii precedenţi; cina din Ajun va fi mai costisitoare, relatează cotidianul "La repubblica".

Pe lângă scumpirile cauzate de greva şoferilor de tiruri, preţul dulciurilor va creşte cu 10%, iar cel al fructelor şi legumelor - cu 36%.

Conform unui studiu efectuat de Consiliul Naţional de Cercetări(CNR), 21% dintre italieni se află sub pragul de sărăcie.

Analiza CNR indică faptul că una din cinci familii se află la limita de subzistenţă. Acestă limită reprezentată de venitul lunar minim este de 576 de euro pentru o persoană, 1.276 de euro pentru trei persoane şi 1.824 pentru o familie - doi parinţi şi trei copii.

Situaţia este îngreunată şi de scumpirile principalelor alimente. Din cauza ploilor din Sicilia, preţul fructelor şi legumelor a crescut, în unele cazuri, cu până la 36%.

Dulciurile de Crăciun sunt puse în vânzare cu un preţ cu 10% mai ridicat decât în anul 2006. Astfel, cina din Ajunul Crăciunul va fi cu 5% mai scumpă faţă de anii precedenţi.

Cumpărăturile pentru cină vor diminua resursele financiare ale cetăţenilor italieni. Însă ei vor încerca să echilibreze balanţa bugetului propriu prin reducerea cheltuielilor pentru cadourile de sărbători.

Studiul relevă faptul că un italian va cheltui cu 9,8% mai puţin faţă de anul trecut pe cadourile oferite familiei sau prietenilor. Dacă în 2002 un italian scotea 217 euro din buzunar pentru cadouri, anul acesta el va cheltui în medie 162 de euro.

from adevarul

Niciun comentariu: