marți, decembrie 18, 2007

Supertomograful vine si in Romania


Romanii vor avea, din primavara, cel mai performant computer tomograf pentru depistarea cancerului.



La Oradea va fi adus, de anul viitor, cel mai bun tomograf din lume, care poate depista cancerul in stadii precoce, dar poate spune si cat de agresiva este boala. Computerul tomograf, denumit PET/CT, mai poate fi folosit si in diagnosticarea bolilor cardiovasculare. Romanii care au nevoie de o astfel de investigatie pot merge, deocamdata, in Ungaria, la Budapesta. O investigatie costa in jur de 1.500 de euro, luand in calcul transportul si cazarea.

Spune cat de agresiv este cancerul

Tehnica PET/CT combina tomografia computerizata, deja existenta in Romania, cu tomografia cu emisie de pozitroni (particule ale unei substante). „Este cea mai eficienta metoda de diagnosticare a cancerului (in tumori si in metastaze). Aparatul „vede” precoce leziunile canceroase, in locuri greu accesibile”, spune Gheorghe Iana, medic primar radiologie si imagistica medicala la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

In comparatie cu imaginile obtinute cu un computer tomograf obisnuit, care arata doar prezenta tumorii, PET/CT-ul arata si directia in care aceasta se raspandeste si cat de agresive sunt celulele. „Se face un fel de harta”, explica Ciprian Enachescu, medic primar oncologie si radioterapie la Spitalul Elias. Pacientului i se administreaza injectabil o substanta pe baza de glucoza. „Glucoza este „mancata” de celule in functie de efortul lor metabolic. Celulele canceroase se inmultesc necontrolat si absorb mai multa glucoza, pe care o capteaza. Cele normale absorb glucoza si o elimina. Lucrul acesta se vede la analize”, mai spune doctorul. Si celulele din zonele cu inflamatii absorb glucoza in cantitate mare.

„De aceea, este bine sa nu faceti o astfel de investigatie dupa un fenomen inflamator, cum ar fi o operatie sau radioterapie, deoarece pot rezulta analize eronate”, adauga doctorul Enachescu.

Mult prea scump pentru spitale

Pana la venirea noului computer tomograf in Romania, pacientii pot face investigatii in centrul Pozitron Diagnosztika din Budapesta, la indicatia medicilor specialisti de la Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” sau „Institutul Oncologic din Bucuresti”. „Noi intermediem legatura dintre Centrul din Budapesta si pacientii trimisi de medicii curanti.

Programarile pentru investigatii se fac cu o saptamana si jumatate inainte, dar si in sistem de urgenta”, ne-a spus Gabriela Gujdar, manager al Reprezentantei Pozitron din Romania, compania care intentioneaza sa aduca aparatul, la primavara, in Oradea.


Desi apreciaza ca este cel mai perfomant echipament pentru diagnosticarea cancerului, specialistii in radiologie sustin ca aparatul PET/CT implica si costuri foarte mari. „Reactivii folositi sunt foarte scumpi. O singura doza ajunge al aproximativ 400 de euro”, subliniaza Gheorghe Iana. Pentru centrul deschis la Oradea, reactivii vor fi adusi din import.

"Este cea mai eficienta metoda de diagnosticare a cancerului (in tumori si in metastaze). Aparatul „vede” precoce leziunile canceroase, in locuri greu accesibile.", Prof. dr. Gheorghe Iana, medic primar radiologie si imagistica medicala

from evz

Niciun comentariu: