joi, decembrie 20, 2007

Globulete facute in Arges, pentru japonezi


Peste 3 miliarde de globulete de pom, majoritatea luand drumul strainatatii, au fost produse la o fabrica din Curtea de Arges.


La fabrica de globulete a societatii ARGCOMS din Curtea de Arges se munceste, indiferent de sezon, la foc automat. In cei 18 ani de la infiintare, aici s-au produs peste 3 miliarde de globulete. De la cele clasice, din sticla, care se faceau pana in 1989, acum podoabele de pom sunt facute „pe colectii”, totul fiind lucrat manual.

Fabrica de la Curtea de Arges are traditie in producerea de globulete, dar vremurile s-au schimbat, spune presedintele Sandu Nichita.
„In 1989 faceam globuri din sticla si desenam pe ele fulgi de nea. Am evoluat, am incercat sa ne adaptam la cerintele pietei, mai ales ca am trimis globulete in toata lumea, din SUA in Australia si Noua Zeelanda, iar printr-un partener, o companie internationala foarte bine cotata, la Tokio”.

Chiar daca lucrurile s-au mai schimbat, fabrica produce, cu mai putini oameni ce-i drept, dar partenerii traditionali s-au pastrat. Acum tocmai ce a fost expediata noua colectie, realizata la comanda Camerei de Comert si Industrie a orasului german Goblenz. Firma argeseana va fi prezenta la Targul international al mestesugarilor cu noua colectie care cuprinde peste 3.000 de modele, unele propuse de designerii societatii, altele impuse de specialistul neamt.

„Viitorul nu suna bine”

Alina Popescu are 39 de ani si picteaza globulete de 18 ani. „Nu e greu, e o munca frumoasa. Ma gandesc ca globurile astea o sa atarne in cine stie ce brad de Craciun din cine stie ce tara, si un copil o sa se bucure de el”, spune femeia.

Argeseanca munceste pentru noua colectie, care cuprinde oameni de zapada, globuri gigant, de 120 de milimetri in diametru, dar si sfere diafane, din sticla fina, suflate cu praf de stele, parca. „Materialele sunt oarecum clasice, efectul se obtine din dozarea lui, la pictat”, povesteste Nicoleta Stancut.

Globul de 3 euro

O cutie obisnuita de globulete, care poate sa aiba intre 3 si 8 bucati, costa 0,9 euro, iar un globulet gigant poate sa ajunga la 3 euro. Preturile sunt mari in conditiile in care kitsch-ul a umplut piata, iar dumpingul este „la el acasa”.

„Viitorul globurilor din sticla e sumbru, pentru ca si gusturile cumparatorilor sunt indoielnice”, crede presedintele Nichita. In opinia sa, supermarketurile sunt cele care distrug productia. „Marfurile trebuie sa aiba in primul rand rezistenta fizica in supermarketuri, iar globuletele sunt, prin excelenta, obiecte delicate”.

TRADITIE

Iile populare, pictate pe globuri

Podoabele argesene incearca sa promoveze traditia, elementele artei populare romanesti. „Pictam rauri, brauri, folosim motivele florale care se gasesc pe costumele populare, si incercam sa le combinam cu gusturile europene”, spune presedintele Nichita. Societatea argeseana e una mestesugareasca si mai produce si ceramica. „Folosim pictura in relief la globuri si decorul incizat la ceramica. Florile pe care le vedeti pe globulete sunt cele de pe iile strabunicilor noastre”
from evz

Niciun comentariu: