miercuri, mai 07, 2008

10 ţări din UE nu recunosc diplomele româneşti

Comisia Europeana (CE) a decis să trimită în faţa Curţii Europene de Justiţie (CEJ) zece ţări. Acestor ţări li se reproşează faptul că nu au furnizat informaţii necesare în legătură cu adaptatrea legislaţiei naţionale la directiva europeană. Cea din urmă garantează echivalarea diplomelor de studii obţinute în România şi Bulgaria,relatează „News In".

Ţările împotriva cărora Comisia Europeană a iniţiat o procedură legală şi a decis să le trimită în faţa justiţiei europene sunt: Austria, Cipru, Belgia, Franţa, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Portugalia şi Spania.

Termenul-limită pentru introducerea în legislaţiile naţionale a directivei europene care garantează recunoasterea diplomelor era 1 ianuarie 2007.

Procesul la CEJ ar putea dura doi ani de zile, existând posibilitatea ca, între timp, ţările să-şi modifice legislaţia. "Obiectivul acestui exerciţiu este de a face presiuni pentru ca ţările să implementeze directiva, chiar şi înainte ca CEJ să formuleze un verdict. În general, aşa se întâmplă. Procesele la CEJ sunt lente, chiar şi până documentele ajung la Curte durează, ele trebuie puse într-un anumit format, studiate de avocaţi etc. Iar apoi, procedurile durează până la doi ani", a declarat Catherine Bunyan, ofiţer de presă al Comisiei Europene.

Bunyan a precizat că nu a existat o plângere din partea unor români sau bulgari care s-au lovit de aceste obstacole. Comisia a demarat o procedura automat. Statele care nu recunosc diplomele românilor vor fi sancţionate.
sursa adevarul.ro

Niciun comentariu: