luni, mai 05, 2008

Prutul a ieşit din matcă

Râul Prut a ieşit din matcă duminică noapte în localitatea Vădeni şi a inundat 90 de hectare de terenuri agricole şi 59 de hectare de păşuni.

Revărsarea râului nu a pus în pericol aşezările omeneşti şi nici infrastructura rutieră.

Prefectul de Galaţi, Mihai Capră, a solicitat specialiştilor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor accelerarea lucrărilor care se fac pentru ridicarea digului improvizat de la Slobozia Oancea, în condiţiile în care Prutul continuă să crească şi ar putea să inunde DN 26, care se află foarte aproape de albia râului.

De altfel, prefectul a urmărit luni, pe teren, lucrările care se fac pentru construirea digului improvizat de la Slobozia Oancea şi le-a indicat muncitorilor să insiste pe lucrările de impermeabilizare a malului supraînălţat. Digul va avea o lungime de cel puţin 500 de metri şi o înălţime de 50 de centimetri, cu posibilitatea de supraînălţare.

Potrivit raportului hidrologic şi de gospodărire a apelor emis de Administraţia Naţională 'Apele Române', la staţia hidrometrică Oancea, râul Prut măsura luni dimineaţă 498 cm şi avea un debit de 256 mc/s.

Precizăm că pe Prut cota de atenţie se situează la 450 cm, cota de inundaţie la 550 cm, iar cota de pericol la 600 cm.
sursa adevarul.ro

Niciun comentariu: