duminică, martie 23, 2008

CEI ŞASE ACTIVIŞTI ANTI-NATO SE PLÂNG CĂ AU FOST INTEROGAŢI 19 ORE

Cei şase activişti anti-NATO se plâng că au fost interogaţi 19 oreCei şase tinerii germani opriţi vineri în timp ce încercau să intre în România cu materiale de propagandă anti-NATO spun că veneau la Bucureşti pentru a protesta împotriva rconflictelor armate în general. În exclusivitate pentru Antena 3, unul dintre membrii grupului a declarat că autorităţile române i-au reţinut pentru 19 ore, fără să le dea vreo explicaţie. Tinerii se plâng că au fost interogaţi, dezbrăcaţi şi percheziţionaţi şi nu li s-a permis să-şi sune avocaţii. Autorităţile române susţin însă că au făcut verificări legale, dar nu i-au reţinut. Mai mult, cei şase au primit apă, cafea şi mâncare în perioada în care au stat la frontieră.

Cei şase tineri, patru băieţi şi două fete, au fost opriţi în timp ce încercau să intre în România pe la Calafat. Autorităţile s-au sesizat după ce în maşina lor au găsit mai multe materiale cu mesaje anti-NATO şi anti-globalizare.

„Ne-au reţinut timp de 19 ore, s-au uitat prin toate materialele noastre, ne-au şi interogat la miezul nopţii, apoi, a doua zi, după amiază ne-au dat înapoi toate materialele, ne-au spus că nu există nici o problemă, dar nu ne-au lăsat să intrăm în România”, a declarat unul dintre tineri. Cei şase cetăţeni germani susţin că au cerut autorităţilor să le spună motivul reţinerii, însă nu ar fi primit explicaţii. Ei se plâng că au fost interogaţi timp de 19 ore, timp în care au fost percheziţionaţi şi chiar dezbrăcaţi complet. Cei şase tineri susţin că de fapt, în maşina lor ar fi fost descoperite materiale editate de Liga Internaţională a Femeilor, organizaţie care militează împotriva războiului.

ACTIVIŞTII ANTI-NATO SE PLÂNG CHIAR CĂ AU FOST DEZBRĂCAŢI ÎN TIMPUL INTEROGATORIILOR

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, Ionela Roman afirmă însă că acţiunea oficialilor români a fost perfect legală. Întrucât existau dovezi că cei şase aveau intenţia de a organiza o acţiune anti-NATO la Bucureşti era normală întoarcerea lor din drum. Interdicţia impusă celor şase de autorităţile române a fost criticată de două ONG-uri, care au susţinut că România a încălcat astfel drepturile omului.

Antena 3

Niciun comentariu: