Se împlinesc 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. În 27 martie 1918, Sfatul Ţării a decis ca Basarabia să fie alipită la ţara mamă. Hotărârea a fost primită cu mare bucurie de intelectualii din Basarabia şi de autorităţile române. În aprilie 1917, un grup de intelectuali şi funcţionari români a înfiinţat Partidului National Moldovenesc. Gruparea politică îşi propunea să lupte pentru "dobândirea drepturilor cetăţeneşti şi naţionale pentru românii din Basarabia şi de dincolo de Nistru".
300.000 soldaţi din armata rusa a Basarabiei au format "comitete moldoveneşti" la Odessa, Iaşi şi Roman. Reprezentanţii comitetelor, reuniţi la Odessa, între 5 şi 18 aprilie 1917, au votat o moţiune care cerea ca Basarabia să fie condusă de un "Sfat al ţării".
Demersurile au continuat şi, în octombrie, a avut loc, la Chişinau, Congresul soldaţilor moldoveni, la care au participat aproximativ 500 de delegaţi de la diverse unităţi militare.
Membrii au hotărât "autonomia teritorială şi politică a Basarabiei", în cadrul Republicii Federative Democratice Ruseşti, şi crearea Sfatului Ţării, cimpus din 150 de deputati.
În decembrie 1917, Sfatul Ţării a proclamat autonomia Republicii Democratice Moldoveneaşti in cadrul Republicii Federative Democratice Rusesti.
Între 24 ianuarie - 6 februarie 1918 se proclamă independenţa Republicii Moldoveneşti, umând ca pe 27 martie/9 aprilie 1918, să se proclame unirea Basarabiei cu Romania.
"În numele poporului Basarabiei Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechei Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărească soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna, Se uneşte cu mama sa România"(Rezoluţia Sfatului Ţării).
Reacţia autorităţilor române nu a întârziat.
"În numele poporului român şi al regelui, Majestatea Sa, Ferdinand I al României, ia act de acest vot quasi unanim şi declară la rândul lui Basarabia unită cu România de veci şi indivizibilă".
Pentru a aniversa unirea, în mai multe oraşe din ţară au loc acţiuni dedicate momentului simbolic din 1918.
La Institutul Cultural Român se va organira o expoziţie de fotografie intitulată "Arhivele Unirii", în care vor fi prezentate fotografii-document, din Arhivele Naţionale, cu personalităţi basarabene, membri ai familiei regale, miniştri ai Guvernului român din acea perioadă precum şi articole din presa vremii.
VEDEŢI AICI IMAGINI DE LA UNIREA DIN 1918:
Antena3.ro
joi, martie 27, 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu