duminică, martie 23, 2008

CREŞTINII ROMANO-CATOLICI ŞI PROTESTANŢI SE PREGĂTESC PENTRU ÎNVIEREA DOMNULUI

Creştinii romano-catolici şi protestanţi se pregătesc pentru Învierea DomnuluiCreştinii romano-catolici şi protestanţi sărbătoresc Învierea Domnului la miezul nopţii. Tradiţiile catolicilor nu sunt diferite de cele ale ortodocşilor. Paştele este serbat tot cu ouă roşii, miel, pască şi cozonac. Tradiţia Bisericii Catolice spune că este bine ca toţi credincioşii să fie prezenţi la liturghia din sfânta zi de Paşte. La această liturghie, credincioşii participă nu doar ca spectatori: ei cântă, pun întrebări preotului, care le răspunde citând pasaje din Biblie, iar la sfârşit se împărtăşesc cu ostie, un fel de pâine din aluat nedospit, simbolizând trupul Domnului Isus Cristos.

Obiceiurile pascale ale Bisericii Catolice sunt asemănătoare cu cele respectate de creştinii ortodocşi. În Ziua de Paşte, tradiţia spune că pe masa fiecărui credincios catolic trebuie să fie ouă roşii, cozonaci proaspeţi şi preparate din carne de miel, dar şi vin roşu. Mielul este simbolul lui Hristos, iar oul simbolizează renaşterea. Conform tradiţiilor, ouăle roşii au menirea de a ţine răul departe şi simbolizează sângele lui Hristos.

Tradiţia cere ca în ziua de Paşte cei care merg la biserică să poarte o haină nouă pentru a le aduce noroc. În Ziua Învierii, preoţii catedralelor catolice slujesc de dimineaţa până seara, pentru ca toţi creştinii să poată participa la sfânta liturghie.

Papa Benedict al XVI-lea a asistat vineri, după liturghia oficiată de Vinerea Mare din catedrala Sfântul Petru, la tradiţionalul Drum al Crucii, de la Coliseul din Roma. Suveranul pontif nu a mai purtat, însă, el însuşi crucea, aşa cum făcuse în anii precedenţi. La slujba celebrată de Papă au participat mii de credincioşi catolici. Suveranul pontif, înconjurat de cardinali, a rostit rugăciunile în limba latină în memoria Patimilor Mântuitorului.

În acest an, Papa a cerut unui cardinal chinez să scrie meditaţiile citite înaintea procesiunii de pe Drumul Crucii. Printre cei care au purtat crucea s-a aflat şi o tânără de origine chineză, ceea ce a căpătat o nouă semnificaţie în contextul crizei din Tibet. Zilele trecute, suveranul pontif a făcut apel la toleranţă şi dialog în Tibet, chemare respinsă de autorităţile chineze.

Papa urma să se alăture cortegiului pe ultimele trei etape ale Drumului Crucii, dar ploaia şi vântul puternic l-au obligat să renunţe şi să rămână pe terasa de pe Muntele Palatin. Suveranul pontif a primit crucea simbolică doar la încheierea procesiunii. El a rostit apoi un discurs în care nu a uitat să mulţumească pentru participarea numeroasă a credincioşilor „în ciuda ploii”.

Sâmbătă suveranul pontif va conduce slujba de la miezul nopţii de Paşti, iar duminică va celebra Învierea printr-o liturghie solemnă în Piaţa Sfântul Petru, însoţită de binecuvântarea „Urbi et Orbi”.

Antena 3

Niciun comentariu: