sâmbătă, martie 29, 2008

„Clasa politică este îmbâcsită de afacerism”

După zeci de ani petrecuţi în exil, profesorul Neagu Djuvara a găsit în România „altă naţie": oameni înrăiţi de lipsuri şi neserioşi. El consideră că numai schimbul de generaţii va rezolva lucrurile

Suntem în convalescenţă după jumătate de secol de comunism, consideră profesorul Neagu Djuvara, coborâtor dintr-un străvechi neam boieresc. Format în Occident şi extrem de activ în lupta împotriva vechiului regim, profesorul Djuvara s-a aşezat „La masa Adevărului" pentru a ne împătăşi impresiile despre propria naţiune ale unui om care a trăit momentele-cheie ale secolului XX. Românii de astăzi îi apar „necivilizaţi în moravuri" şi dispuşi la compromisuri. Nici despre clasa politică autohtonă nu are o părere prea bună. Neagu Djuvara nu încetează însă a crede, ca şi prietenul său Emil Cioran, că România merită „destinul Franţei şi populaţia Chinei".

Este absolut anormal să existe un al doilea stat de limbă română în Europa. Eu nu văd deosebire între cazul Republicii Moldova şi cazul Germaniei de Est. Trebuie să ducem o politică discretă, dar fermă, în sensul de a-i scoate pe moldovenii de dincolo de Prut de sub orbita Rusiei.

Ar trebui în educaţie să se pună accent mai mare asupra problemei cinstei şi corectitudinii, calităţi care sunt total absente din educaţia tânărului român.


-Cum aţi găsit România după `89?

-Era un soi de tristeţe gravă. Am găsit altă naţie. Înainte ţăranul era foarte sărac, dar arăta frumos. Bărbaţii noştri erau îmbrăcaţi în alb, în cămăşi cu broderii, iarnă, vară. Când m-am întors i-am găsit îmbrăcaţi ca Mao Tze Dun. Şi de multe ori cu un tricou jerpelit. În plus de asta, în oraş lumea era îmbufnată, se ferea de orişicine. Pe mine m-a frapat atitudinea omului de pe stradă. Pe urmă, un lucru care se vede din ce în ce mai grav la tineret - oamenii au devenit răi. Sunt de o agresivitate nemaipomenită. S-a stricat fasonul omului.

Continuarea in Adevarul

Niciun comentariu: