miercuri, martie 26, 2008

UN MEDIC ROMÂN A POVESTIT ÎN "THE GUARDIAN" DESPRE CORUPŢIA DIN SĂNĂTATE

Un medic român a povestit în The Guardian despre corupţia din sănătate Un medic român stabilit în Marea Britanie a povestit cotidianului The Guardian motivele pentru care românii aleg să muncească peste hotare. Claudia Radu, în vârstă de 33 de ani, şi-a făcut rezidenţiatul în spitale din Bucureşti şi Maramureş, pentru ca, mai apoi, să decidă să plece din ţară, din cauza corupţiei din sistemul de sănătate. Potrivit Claudiei, din aceleaşi motive, jumătate din colegii săi de facultate au ales ca şi ea să muncească în alte ţări.

"Mita în România este peste tot, nu poţi scăpa de ea", relatează Claudia Radu în The Guardian. Tradiţia "atenţiilor" are o lungă istorie în România, aceasta bazându-se pe obiceiul de a dărui o anumită sumă de bani, alimente sau băuturi în schimbul unor servicii de calitate. În sistemul de sănătate românesc, cadourile au devenit obiceiuri de la sine înţelese, fiind chiar aşteptate, în anumite circumstanţe, şi considerate obligatorii, dacă cineva doreşte să beneficieze de servicii medicale de calitate. Nu doar doctorii aşteaptă aceste atenţii ci chiar şi asistentele, anesteziştii şi chiar şi portarii de la intrare.

"Pe vremea când eram studentă în anul doi am avut una dintre primele experienţe în privinţa mitei care este oferită doctorilor. Astfel, am fost transportată de urgenţă la spital având apendicită acută. Fiind studentă la medicină, mi s-a părut a fi greşit să ofer bani unui medic pe care îl consideram ca fiind din aceeaşi breaslă cu mine. Operaţia a decurs bine, nu au existat complicaţii, aşa că am fost uimită să constat că doctorul nu vrea să mă externeze, insistând asupra faptului că trebuie să rămân mai multă vreme în spital. A trecut o săptămână şi tot nu am primit permisiunea de a pleca acasă din spital. Mama mea era convinsă că nu primeam permisiunea de a pleca din cauza faptului că nu i-am oferit bani chirurgului. Iniţial nu am crezut-o dar s-a dus la el, i-a oferit bani şi, am fost externată imediat", a declarat Claudia Radu pentru The Guardian.

"Cu toate că nu am întâlnit încă un doctor care să ceară explicit bani pentru serviciile oferite, rareori am văzut unul care să refuze atenţiile. Poţi afla de la alţi pacienţi sau de la asistente suma pe care o aşteaptă cadrul medical în chip de cadou", a continuat Claudia.

"Mai târziu, am experimentat sistemul mitei din perspectiva doctorului. Lucram la departamentul de hematologie, unde veneau să se trateze pacienţii bolnavi de leucemie. Mulţi dintre pacienţii bătrâni, în special cei care proveneau din mediul rural, considerau obiceiul micilor atenţii ca fiind ceva obişnuit. Nu am vrut să iau bani de la pacienţi, fapt care a devenit foarte bine cunoscut în spital, cu toate acestea, pacienţii insistau în a-mi oferi cadouri în chip de mulţumire. Îmi amintesc că un pacient venea în fiecare lună pentru chimioterapie dintr-un sat de la aproape 20 de kilometri depărtare. Auzind de la ceilalţi pacienţi că nu accept bani, el mi-a adus un pui imens şi doi litri de vin. Când am protestat, mi-a zis "Dar trebuie să vă dau ceva!", a explicat medicul.

Posibila lege privind legalizarea mitei pentru personalul medical în România nu i se pare acesteia o soluţie bună. Ea sugerează că medicii din ţară au nevoie de salarii mai mari pentru a-şi putea permite să refuze mita, din moment ce un specialist câştigă aproximativ 300 de lire pe lună.

Radu mai spune că eliminarea mitei trebuie să vină dintr-un efort comun al medicilor şi pacienţilor: cei dinâti trebuie să refuze cadourile, iar cei din urmă nu trebuie să le mai ofere.

Claudia Radu recunoaşte, totuşi, că în condiţiile prezente, este foarte greu să nu oferi mită în România, mai ales când un membru al familiei sau un apropiat are nevoie de tratament urgent. În acest caz, este aproape imposibil să ţii la principii şi să rişti să fii ignorat, a conchis doctorul.

Antena3.ro

Niciun comentariu: