duminică, martie 23, 2008

CREŞTINII ROMANO-CATOLICI ŞI PROTESTANŢI SĂRBĂTORESC ÎNVIEREA DOMNULUI

Creştinii romano-catolici şi protestanţi sărbătoresc Învierea DomnuluiCatolicii din întreaga lume sărbătoresc duminică Paştele. În catedrala Sfântul Petru de la Vatican, slujba de Înviere a fost oficiata de papa Benedict al XVI-lea. În timpul liturghiei, suveranul pontif a botezat şapte adulţi convertiţi la creştinism, între care o femeie originară din China şi un cunoscut ziarist italian de origine egipteană, născut musulman. Liturghia Învierii de la Vatican a început, potrivit tradiţiei, sub semnul tăcerii. Papa Benedict al XVI-lea şi-a făcut intrarea în catedrala cufundată în întuneric, purtând lumânarea care simboliza lumina Învierii. Toţi credincioşii prezenţi şi-au aprins, apoi, lumânările iar uriaşa bazilică a fost inundată de lumină.

SLUJBA DE ÎNVIERE DE LA VATICAN OFICIATĂ DE PAPA BENEDICT AL XVI-LEA

Suveranul pontif a condus liturghia, înconjurat de aproape 30 de cardinali. În predica sa, Papa a făcut o legătură între Învierea Domnului şi taina botezului. Prin tradiţie, papii botează, de Anul Nou, copii abia născuţi, iar de Paşte, adulţi convertiţi la creştinism. De această dată, au primit botezul cinci femei şi doi bărbaţi, dintre care unul foarte cunoscut. Magdi Allam, editorialist la Corriere della Sera, trăieşte de 35 de ani în Italia şi s-a afirmat, până acum, ca un musulman moderat, critic sever al fundamentalismului. Convertirea sa a fost o surpriză, mai ales că Vaticanul a anunţat-o cu doar o oră înaintea ceremoniei. Allam trăieşte sub protecţia poliţiei deoarece a primit ameninţări cu moartea.

Duminică, suveranul pontif va oficia slujba de Paşti în aer liber, în faţa catedralei Sfântul Petru, urmată de urări în diferite limbi şi de tradiţionala binecuvântare „Urbi et Orbi”, adresată oraşului şi întregii lumi.

Antena 3

Niciun comentariu: