joi, martie 27, 2008

Padova: Un român a câştigat în proces 15.000 de euro de la o firmă la care a lucrat

Conform legii, un imigrant ilegal nu poate fi angajat, dar cine îl întrebuinţează la negru este obligat să-i plătească salariul ca şi cum ar fi un muncitor normal, după cum este stabilit în contractul colectiv de muncă.

Întâmplărea s-a petrecut când România încă nu făcea parte din Uniunea Europeanuă şi Sorin era un imigrant fără permis de şedere, care cauta de lucru în Italia.

Angela B. l-a angajat la ferma sa agricolă fără un contract şi în condiţii foarte grele de muncă. Românul primea 2,5 euro pe oră, şapte zile pe săptămână, pentru mai mult de 12 ore de muncă pe zi, în care trebuia să îngrijească animalele, să cureţe grajdurile şi să facă alte munci agricole.

Când românul şi-a pierdut locul de muncă, a decis să deschidă un proces contra patroanei firmei. Sorin i-a cerut să-i dea salariul care nu i-a mai fost plătit, plata orelor suplimentare făcute, contribuţia pentru pensie şi alte impozite care nu i-au fost plătite pentru că lucra la negru.

Sentinţa a fost pronunţată recent, când Sorin a devenit un cetăţean european. Astfel, Angela B. va trebui să-i plătească aproape 15.000 de euro despăgubire, relatează portalul italian „Stranieri in Italia".
from adevarul.ro

Niciun comentariu: