marți, aprilie 01, 2008

ITALIA. DIOXINA ŞI MAFIA AMENINŢĂ INDUSTRIA PRODUCĂTOARE DE MOZZARELLA

Italia. Dioxina şi Mafia ameninţă industria producătoare de mozzarellaBrânza mozzarella de bivoliţă, unul dintre cele mai iubite şi exportate produse din Italia, va fi retrasă din magazine pentru cel puţin zece zile, din cauza temerilor de contaminare cu dioxină, informează presa locală. Săptămâna trecută s-a depistat un nivel ridicat de dioxină în laptele de bivoliţă provenit din regiunea Campania, din sudul Italiei, şi 25 de facilităţi din zonă au fost închise temporar.

Suspendarea produsului de pe piaţă, o măsură luată de Guvernul Italiei împreună cu Comisia Europeană, va intra în vigoare în viitorul apropiat. În cele zece zile, veterinarii vor examina produsele din Campania şi, dacă nu sunt găsite urme de dioxină, fermierii vor primi acordul să-şi reia vânzările. Totuşi, pierderile zilnice, în perioada de suspendare, sunt estimate la două milioane de euro.

Experţii locali spun că s-a ajuns în această situaţie din cauza deversării ilegale de deşeuri toxice în zona Campania. În acelaşi timp, poliţia din regiune suspectează grupul de crimă organizată Camorra pentru infestarea păşiunilor cu dioxină şi spune că cel puţin 100 de persoane ar putea fi responsabile pentru ameninţarea sănătăţii publice.

Totodată, ministrul de externe al Italiei, Massimo D'Alema, spune că doar nouă din totalul de 132 de producători de mozzarella ai ţării au fost depistaţi cu produse infestate cu dioxină, adăugând că alarmarea internaţională asupra mozzarellei a fost „exagerată şi nefondată”. Supărarea lui D'Alema vine după ce experţii au avertizat că producţia de mozzarella se află în pericol, iar vânzările ar putea să scadă cu 40%. Japonia, Coreea de Sud şi China deja au interzis importurile de mozzarella din Italia, dar experţii au ţinut să asigure că temerile de infestare sunt exagerate, produsele contaminate cu dioxină fiind periculoase doar dacă sunt consumate în cantităţi mari şi pentru o lungă perioadă de vreme.

Antena3.ro

Niciun comentariu: