marți, aprilie 01, 2008

Sabin Bălaşa a murit

Sabin Bălaşa
Pictorul Sabin Bălaşa a murit, azi după amiază, la vârsta de 75 de ani, la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti, relatează Rompres.

Sabin Bălaşa se afla internat la Clinica de Chirurgie a Spitalului Clinic "Sfânta Maria" din data de 4 martie, cu diagnosticul de neoplasm cu punct de plecare pleuro-pulmonar cu metastaze, potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii, dr. Cătălin Pivniceru.

Pictorul Sabin Bălaşa a fost operat, pe 7 februarie, de o tumoare gigant, la Clinica de micro-chirurgie cardio-vasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa. Operaţia a durat patru ore, iar şeful clinicii, prof. dr. Mircea Pătruţ, aprecia, la acel moment, că aceasta poate fi considerată un succes, în acea etapă.

Sabin Bălaşa a sosit pe 6 februarie la Constanţa, direct de la Paris, unde a fost internat şi diagnosticat de şeful clinicii de chirurgie, prof. dr. Constantin Olteanu, cu o tumoare gigant, având dimensiunile de 15/30 de centimetri, situată pe peretele toracic ce cuprindea atât ultimele trei coaste, cât şi o parte de plămân.

Dată fiind vârsta înaintată a bolnavului şi pericolul pe care îl prezenta intervenţia chirurgicală asupra vaselor sangvine şi inimii, atât chirurgii francezi, cât şi medicii din Beijing (China), care îl consultaseră tot în cursul acestui an, au refuzat intervenţia chirurgicală, dar i-au recomandat pictorului Bălaşa să apeleze la clinica din Constanţa, unde în ultimele luni au mai fost realizate cu succes astfel de intervenţii de mare risc.

Tumoarea a fost extirpată în totalitate împreună cu cele trei coaste afectate, din plămân a fost extrasă o cantitate de aproximativ 1,5 litri de lichid.

Consilierii locali din Iaşi au aprobat, în şedinţa ordinară de luni, atribuirea gratuită a unui loc de înhumare pe termen nelimitat în cimitirul "Eternitatea" pentru Sabin Bălaşa, în urma unei solicitări adresate, pe 26 martie, primarului Gheorghe Nichita de fiul pictorului.

"Având în vedere că tatăl meu se simte legat sufleteşte de municipiul Iaşi prin lucrările de artă ce le-a dăruit acestui oraş, şi-a exprimat dorinţa de a fi înmormântat în oraşul dumneavoastră", se menţionează în adresa primită de primarul Iaşiului din partea fiului celebrului pictor.

Galerie Foto: Picturile lui Sabin Bălaşa

from adevarul.ro

Niciun comentariu: