vineri, aprilie 04, 2008

În Italia au fost descoperite cel puţin 70 de milioane de litri de vin toxic

Pe piaţa italiană au fost fabricate şi vândute cel puţin 70 de milioane de litri de vin toxic, care conţine mai ales acizi, potrivit unui articol de azi al publicaţiei italiene L'Espresso, care acuză criminalitatea organizată din sudul ţării, consemnează AFP.

Sticlele de vin incriminate sunt produse ieftine, vândute la un preţ cuprins între 0,70 şi 2 euro/litru şi care, de fapt, conţin "foarte puţin vin, cel mult o treime, adesea mai puţin", afirmă publicaţia italiană, citată de AFP.

"Restul este un amestec criminal, făcut din apă, substanţe chimice, îngrăşăminte, fertilizatori şi chiar puţin acid clorhidric", precizează publicaţia italiană.

L'Esspreso susţine că, în scandalul care face în prezent obiectul unei anchete, sunt implicate 20 de companii, dintre care opt sunt amplasate în nordul ţării.

Anchetatorii au descoperit în septembrie 2007, cu ocazia unui control efectuat la una dintre companii, "recipiente conţinând acid clorhidric, acid sulfuric şi 60 de kg de zahăr", potrivit aceleiaşi surse, citate de AFP.

La celălalt capăt al lanţului ar fi companiile aflate sub controlul Sacra Corona Unita (SCU), mafia din regiunea sudică a Italiei. Potrivit L'Esspreso, două companii din regiunea Tarante, care aparţin SCU, ar fi producătorii principali ai amestecului otrăvit.

"În ciuda confiscărilor, în vânzare au rămas numeraose sticle. L'Esspreso a descoperit un stoc întreg la un centru comercial din nord-estul ţării", precizează publicaţia.

Chestionat de AFP, ministerul italian al agriculturii a dat asigurări că ancheta a permis protecţia consumatorilor şi trasarea unei diferenţe între producătorii cinstiţi şi cei necinstiţi.

Ministerul nici nu a confirmat, nici nu a infirmat însă ştirea potrivit căreia ar fi fost produse 70 de milioane de litri de vin toxic.

from adevarul

Niciun comentariu: