duminică, aprilie 06, 2008

ÎN ROMÂNIA SE VOR CONSTRUI MALL-URI PE BANDĂ

În România se vor construi mall-uri pe bandă În România se discută despre construcţia a peste 135 de mall-uri, dar specialiştii consideră că doar jumătate dintre proiecte vor fi puse în practică. În fiecare mare oraş al ţării se preconizează o concurenţă aprigă, fiind preconizată apariţia a cel puţin 5 astfel de centre comerciale, anunţă Jurnalul Naţional în ediţia de luni.

În Capitală sunt anunţate nu mai puţin de 14 mall-uri, Constanţa şi Aradul fiind alte două mari oraşe în care se aşteaptă apariţia a şase centre comerciale de acest tip. Numărul de metri pătraţi care vor fi disponibili spre închiriere, se va dubla, conform analiştilor imobiliari citaţi de Jurnalul Naţional.

Astfel, se va ajunge la un milion de metri pătraţi disponibili la nivelul întregii ţări, stocul atingând suma de 4,7 milioane de metri pătraţi până în anul 2012, număr care se află cu mult peste potenţialul pieţei, evaluat la 1,7 milioane de metri pătraţi. Conform cotidianului, investitorii consideră foarte atractivă piaţa din România din cauza stocului mic de metri pătraţi estimat a fi de numai 584.000.

"Media este de 26,2 metri pătraţi la mia de locuitori, faţă de 146,1 metri pătraţi în Cehia, de 133 de metri pătraţi în Polonia sau de 110,5 metri pătraţ în Ungaria, ceea ce indică un mare potenţial de creştere şi explică multitudinea de proiecte anunţate de developeri", a precizat Florian Gheorghe, Research Department Cushman &Wakefield Activ Consulting, citat de Jurnalul Naţional.

Conform analiştilor imobiliari citaţi de cotidian, mall-urile vor păşi într-o nouă perioadă caracterizată de o concurenţă foarte mare între ele. "O dată cu lansarea pe piaţă a două sau trei proiecte de dimensiuni relativ mari, în oraşe cu peste 200.000 de locuitori, proiectul cu locaţia defavorizată şi un concept şi mix de chiriaşi mai puţin consistent va pierde cursa, iar retailerii vor migra către proiectul dominant", a declarat Luiza Moraru, şeful departamentului retail de la compania imobiliară CB Richard Ellis – Eurisko, citată de Jurnalul Naţional.
Continuarea pe antena3

Niciun comentariu: