marți, aprilie 08, 2008

ROMÂNIA A ÎNCĂLCAT LEGISLAŢIA UNIUNII EUROPENE PENTRU SUMMITUL NATO

România a încălcat legislaţia Uniunii Europene pentru Summitul NATOAutorităţile române au activat o aplicaţie din sistemul informatic ce prevedea ca circulaţia cetăţenilor europeni să fie monitorizată la graniţele noastre, deşi ţara noastră pierduse acest drept odată cu aderarea la UE, relatează ziarul „Gândul”. La mijlocul lunii martie, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a dat ordin tuturor punctelor de intrare în ţară să activeze o aplicaţie din sistemul informatic care permite înregistrarea, în bazele de date ale instituţiei, intrările şi ieşirile tuturor cetăţenilor europeni. În momentul în care a aderat la UE, României i s-a interzis să-şi monitorizeze graniţele, deoarece, un drept garantat al cetăţenilor europeni este cel al liberei circulaţii.

Altfel spus, orice fel de înregistrare într-o bază de date a mişcărilor cetăţenilor din statele Uniunii Europene, este considerată o încălcare a acestui drept la libertate.

În ciuda acestui fapt, Poliţia de Frontieră Română a dispus, printr-un document oficial, ca ceţăţenii din statele Uniunii Europene, din Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein să fie înregistraţi în bazele de date ale instituţiei.

Potrivit jurnaliştilor de la „Gândul”, în acelaşi ordin se precizează că măsura rămâne în vigoare "până la primirea de noi ordine".

Antena3.ro

Niciun comentariu: