In timp ce autoritatile de la Bucuresti, dar si restul fortelor politice, privesc cu o ingaduinta si cu o detasare... cel putin ciudate, expansiunea, deocamdata doar verbala, a maghiarilor pe tema autonomiei teritoriale, lobby-ul acestora se intensifica, ba chiar se transforma in presiune, cu mult dincolo de granitele Romaniei. Subiectul autonomiei si “suferintele” secuimii din Romania au ajuns chiar in paginile cotidianului american.
Autorul articolului american, Nicholas Kulish, face o paralela intre situatia din Kosovo si cea din Romania, punctand dorinta maghiarilor de a fi autonomi prin sustinerea declarata de acestia in piete publice pentru recunoasterea statului kosovar. Concluziile cotidianului american sunt pe alocuri uluitoare, si chiar “bat” inspre promovarea unei noi ordini statale in cadrul Uniunii. “Chiar si in UE frontierele sunt arbitrare.Multe minoritati etnice, cum ar fi bascii si romii, raman fara stat, in timp ce altele, cum sunt maghiarii din Romania, sau din Slovacia si Serbia, sunt rupti de radacinile lor”, titreaza “New York Times”. Sa fie articolul “prietenilor” americani o gluma intarziata... cadou de Summit? Nicidecum. Mai degraba, reportajul este doar o mica parte dintr-o campanie concentrata... Comandata de cine si in ce scop... nu este deloc greu de ghicit.
Perspectiva istorica dintr-o “rana”... maghiara
Reportajul demareaza cu un remember al momentului 1848, care din sediul New York Times se vede “colorat” de steagurile si insemnele statului maghiar. Romaniii cu ale lor “trei culori” sunt si ei undeva, dar doar prin mijlocul Romaniei si doar cu o singura suprafata... si cam atat... Ziarul american mai prezinta si un scurt-istoric al “regiunii maghiare, care include o parte din judetul Mures si Harghita si Covasna in intregime”, zona in care pana la Primul Razboi Mondial, sustine cotidianul, s-ar fi aflat granita Imperiului Austro-Ungar, protejata de secui. Dupa terminarea razboiul insa, “secuii au ramas blocati in mijlocul Romaniei, la cateva ore de condus printre Carpati de Bucuresti”, noteaza New York Times.
Si Trianon-ul este amintit in articolul americanilor ca fiind “o pierdere cunoscuta pana azi sub numele de trauma de la Trianon”. Autorul face apoi o trecere rapida in timp si revine in cotidian cu argumente emotionale menite de a sublinia clar apartenenta sentimentala a secuilor la un cu totul alt stat decat cel din care fac parte: “maghiarii din Sfantu Gheorghe sarbatoresc de doua ori Anul Nou: dupa ora Bucurestiului si dupa ora Budapestei”, precizeaza cotidianul. Si o data argumentul relevat, concluzia viziunii se impune de la sine... “Secuii cred cu tarie ca a sosit timpul pentru a li se recunoaste independenta si au prezentat necesitatea unui stat semi-autonom, numit Tinutul Secuiesc, drept o realitate incontestabila”, accentueaza ziarul new-yorkez.
Kosovo, “acest exemplu demn de aplicat si in Romania”
Si daca “realitatile” devin peste noapte “incontestabile”, atunci si Kosovo devine “un exemplu”, in viziunea lui Csaba Ferencz, presedintele Consiliului National al Secuilor, intervievat de New York Times. Un exemplu chiar “foarte clar” pentru necesitatea exprimariiferme a dorintei de autoguvernare. Zoltan Gazda, presedintele filialei din Sfantu Gheorghe a PCM este si mai transant in paginile cotidianului american, asa cum, de fapt, sta bine unui militant autonomist.
“Noi am respectat dintotdeauna legile romanesti in lupta noastra pentru autonomie, dar daca aceasta nu va avea o finalitate pozitiva, ar putea duce la alte tipuri de tensiuni. Avem semnale ca neintelegerile pe aceasta tema pot degenera in conflicte”. Ooops!... Amenintari si o instigare “pe fata” la incalcarea legilor ale unui stat membru UE si NATO, toate acestea gazduite de un prestigios ziar american? Cam asa suna, dar cotidianul cu pricina (un reprezentant de seama al presei democratice, din cel mai democratic stat din lume – USA) nu pare sa mai sesizeze nuantele derapante.
Citeste articolul integral in
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu