miercuri, iunie 25, 2008

BULGARIA ŞI ROMÂNIA, CELE MAI SĂRACE ŢĂRI DIN UNIUNEA EUROPEANĂ

Bulgaria şi România, cele mai sărace ţări din Uniunea EuropeanăBiroul de statistici al Uniunii Europene, Eurostat, a anunţat că Luxemburgul este de departe cea mai bogată ţară din UE, în timp ce Bulgaria este cea mai săracă, având cea mai redusă cotă a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, de doar 38 de unităţi. În termeni de paritate valutară pe criteriul puterii, PIB-ul pe cap de locuitor în Luxemburg anul trecut a fost de aproape trei ori mai mare faţă de media UE, de 276 de unităţi.

Eurostat a declarat că rezultatul Luxemburgului a fost ridicat artificial de un mare număr de muncitori care fac naveta peste frontieră şi care au locuri de muncă în Luxemburg. Ei au ridicat PIB-ul Luxemburgului nelocuind acolo, reducând astfel numărul de persoane la care se împarte PIB. Irlanda, un mare beneficiar de fonduri ale UE, a avut PIB-ul pe cap de locuitor la 146 de unităţi, făcând-o a doua ţară dintre cele mai bogate ale blocului de 27 de state.

Bulgaria a avut cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor la 38 de unităţi şi România a fost a doua dintre ţările cele mai sărace cu 41 de unităţi, urmată de aspiranta la UE Turcia, care a avut 42 de unităţi. Olanda este a treia dintre ţările cele mai bogate în UE cu 131 de unităţi şi Austria a patra cu 128.

Antena 3

Niciun comentariu: