joi, iunie 26, 2008

ROMÂNII, MAI ÎNDATORAŢI LA BĂNCI DECÂT AMERICANII

Românii, mai îndatoraţi la bănci decât americanii Mania creditelor în România îşi arată efectele negative. Potrivit unui articol din Ziarul Financiar, românii au ajuns să fie mai îndatoraţi la bănci decât alte popoare mult mai dezvoltate din punct de vedere economic, precum americanii. Ponderea ratelor la credite din totalul veniturilor a ajuns, în România, la 16%, mai mult decât în SUA sau în alte ţări din Europa de Vest, unde această pondere se situează în jurul valorii de 14%, respectiv 10,4%. Singurele ţări care întrec România la acest capitol sunt Anglia, Polonia şi Olanda, ai căror locuitori dau până la 20% din venituri pe ratele la credite.

Ponderea datoriei bancare din venituri a crescut spectaculos în ultimii ani, datorită expansiunii creditelor contractate de populaţie. BNR arată că la începutul anului trecut serviciul datoriei era de numai 11%, în creştere de la nivelul de 7% în decembrie 2005.

Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank, citat de Ziarul Financiar, subliniază că între 2001 şi 2007 creditul de retail a înregistrat, în medie, dublări în fiecare an. Populaţia a ajuns să aibă datorii la bănci de 22,2 miliarde de euro, potrivit datelor BNR pentru sfârşitul lui aprilie.

Bancherii susţin însă în continuare că sunt optimişti în privinţa potenţialului de dezvoltare a pieţei de credit din România, care se află în urma altor ţări din regiune. Ponderea creditului neguvernamental în Produsul Intern Brut se apropie acum de 40%, România apropiindu-se de Polonia. La sfârşitul anului trecut creditul pentru populaţie reprezenta doar 18% din PIB, faţă de 22% în Polonia sau 54% în zona euro.

Antena3.ro

Niciun comentariu: