sâmbătă, iunie 28, 2008

Peste 500.000 de romani risca sa-si piarda vederea

DMLV este o boala ireversibila, care afecteaza preponderent persoanele trecute de 50 de ani. Alimentatia gresita, alcoolul, tutunul si razele UV pot declansa aceasta boala. Boala se numeste „Degenerescenta maculara legata de varsta” (DMLV) si, conform statisticilor, 80 la suta dintre romani nici nu au auzit de ea, relateaza Gandul in editia de azi.

Organizatia Mondiala a Sanatatii o considera, insa, cauza principala a orbirii, in tarile dezvoltate. Boala se manifesta prin reducerea treptata a acuitatii vizuale si apare majoritar la persoanele de peste 50 de ani, dar s-au intalnit cazuri si la pacienti mult mai tineri.

Conform statisticilor din Romania, citate de Gandul, circa 500.000 de persoane sufera de DMLV, majoritatea cu varsta peste 60 de ani. „Tratamentul este extrem de scump, nu este decontat de Casa de Asigurari, oamenii descopera boala in stadii avansate cand nu mai este cale de intoarcere”, sustine prof. Dr. Benone Carstocea, presedintele Asociatiei Romane de Oftalmologie, citat de Gandul.

Jumatate dintre cei diagnosticati cu DMLV se aflau la primul control oftalmologic. Din pacate, o data pus diagnosticul, se poate doar stopa evolutia bolii, nicidecum redarea vederii in totalitate, noteaza Gandul.

Potrivit Gandul, una dintre principalele cauze care duce la afectiunea ochilor este alimentatia necorespunzatoare, saraca in proteine, lipide, antioxidanti si acizi Omega 3 saturati. Apoi, consumul de alcool, tutun, soarele, razele UV, dar si factorul genetic afecteaza sanatatea ochilor.

„Priviti spre viitor - Protejati-va ochii!” este o campanie de informare si diagnosticare cu privire la cauzele orbirii, in special DMLV. Astazi, caravana este in Capitala, in Parcul Tineretului, intrarea dinspre Liceul Gheorghe Sincai, urmand sa stationeze cate doua zile in Sibiu, Brasov, Bacau, Baia Mare si Oradea, noteaza ziarul Gandul.

Articol publicat in NewsReport

Niciun comentariu: