vineri, iunie 27, 2008

ÎN CURÂND VOM ÎNOTA LA MARE ALĂTURI DE BANCURI DE CĂLUŢI DE MARE

În curând vom înota la mare alături de bancuri de căluţi de mare Cercetătorii de la Institutul “Grigore Antipa” din Constanţa au în plan să populeze Marea Neagră cu căluţi de mare, în prezent pe cale de dispariţie. Proiectul decurge bine în bazinele Institutului. În câţiva ani, turiştii care vin la mare ar putea înota aşadar alături de o specie pe care o ştiu doar din cărţile de zoologie. Numărul căluţilor de mare a scăzut substanţial în ultimii ani, în special din cauza poluării.

În faţa unui eventual dezastru ecologic, biologii au decis că trebuie să apeleze la reproducerea în laborator. Acum, în acvariile institutului de la Constanţa sunt 300 de căluţi de mare, dar specialiştii spun că vor ajunge la câteva mii de exemplare. Numai 5% vor supravieţui, dar proiectul rămâne un important pas înainte.

Biologii susţin că prin proiectul lor ar putea salva de la dispariţie căluţii de mare, iar apele Mării Negre vor fi populate din noi cu această specie. Căluţii de mare trăiesc la adâncimi mici, de 5 până la 15 metri. Substanţele extrase din corpul lor sunt foarte căutate pe piaţa produselor naturiste din Asia. Comercianţii chinezi, spre exemplu, oferă aproximativ 200 de euro pentru un kilogram de căluţi de mare.

Antena 3

Niciun comentariu: