joi, iunie 26, 2008

INTERNETUL, ÎN FAŢA UNEI REVOLUŢII. NUMELE DOMENIILOR AR PUTEA FI LIBERALIZATE

Internetul, în faţa unei revoluţii. Numele domeniilor ar putea fi liberalizateInternetul ar putea să treacă prin una dintre cele mai importante schimbări de la apariţia sa, în urma unei decizii care ar permite "liberalizarea" adreselor web. Autorităţile internaţionale care se ocupă de internet vor vota joi, pentru a decide dacă regulile stricte de până acum asupra numelor "top level domain" precum ".com" sau ".ro", pot fi schimbate, anunţă BBC.

Ce înseamnă de fapt acest lucru? Dacă această măsură este aprobată, ar putea permite companiilor să-şi transforme "brand-ul" într-un nume de domeniu, ca şi persoanele fizice, care vor avea şi ele un loc în toată această ecuaţie.

Măsura ar putea, spre exemplu, marca apariţia unor site-uri de tipul ".xxx", după mulţi ani de dispute în acest sens. În prezent domeniile "top level" sunt limitate la numele de ţări precum ".ro" de la România,".it" (Italia) sau ".org", ".net" pentru organizaţii ori instituţii.

În ultimii trei ani, "The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers" ("Corporaţia internetului pentru numele şi numerele atribuite" sau "Icann"), a lucrat la liberalizarea adreselor de net în acest fel.

"Impactul acestei măsuri va fi diferit în regiunile de asemenea diferite ale lumii, însă va permite grupurilor, comunităţilor şi mediului de afaceri să-şi exprime identitatea online", a declarat, pentru BBC, Paul Twomey, directorul executiv al Icann.

"Suntem pe cale să deschidem o nouă piaţă «imobiliară» a internetului, cu noi «terenuri», care vor fi revendicate de oameni pentru motivele pe care le au fiecare dintre ei. Acest lucru reprezintă o creştere masivă a geografiei internetului", a mai spus directorul executiv al Icann.

Antena3.ro

Niciun comentariu: