marți, iunie 24, 2008

Soc si groaza cu romanii din Italia


Intr-un interviu la Radio Europa Libera, euro-deputatul liberal Renate Weber vorbeste despre modul jalnic in care se organizeaza comunitatea romaneasca de la Roma (CLICK PENTRU A ASCULTA). Renate Weber a fost recent in Italia pentru a lua pulsul comunitatii romanesti. Ea a tinut si un jurnal care este reluat de pagina de internet a sectiei romane de la BBC.
Reiau un pasaj socant din Jurnalul Renatei Weber despre locul de intalnire al romanilor din Roma, de la Annina:

Cred ca a fost una dintre cele mai traumatizante experiente pe care le-am avut vreodata, n-am crezut, sincer, ca niste oameni plecati din Romania sa isi caute norocul, sansa in viata, intr-o alta tara, pot sa se abrutizeze in felul acesta. E sordid si locul, si ceea ce se petrece acolo. E ceva ce in Romania n-ai vedea nicaieri, atat pentru ca oamenii nu s-ar comporta asa, cat si pentru ca ar exista autoritati care sa intervina. Italienii, si ca autoritati, sunt, din acest punct de vedere, un fel de “lasa-ma sa te las”. Chiar nu-i intereseaza.



Jean Moscopol -Tot ce-i romanesc nu piere


Echipajele de politie stateau alaturi, bineinteles ca nimeni nu intervenea, am inteles ca erau acolo doar pentru cazul in care aveau loc altercatii. Acest asa-zis loc de intalnire a romanilor este practic o parcare, mare, oribila, murdara, mizera din toate punctele de vedere, in care la intrare – ca sa-i zicem asa – te intampina vanzatoarele de seminte (ale caror coji bineinteles ca se scuipa pe jos). Urmeaza un amestec de cadite (din acelea de spalat copiii) si lighene pline cu gheata, in care se tin la rece sticle cu bere si, ma rog, si cateva sticle cu racoritoare, care se consuma toate in disperare la niste mese lungi de lemn cu banci de lemn, unde ai nostri stau asa, ca sardinele. Stau si beau, pur si simplu. In timp ce manelele urla din casetofoane. In spate, la trei metri distanta, cineva facea niste mici la gratar si, la mai putin de alti trei metri de locul unde se faceau mici, erau niste toalete, si acelea sordide, iar in spatele toaletelor, iarasi la doi-trei metri, un fel de frizerie in aer liber, cu patru frizeri care tundeau niste "clienti", cu o mare de par pe jos, cu o lume care se amuza teribil – era ceva naucitor. Desi am trait prin diverse orase din Romania, eu asa ceva nu am vazut acasa, nici in copilarie si nu imi dau seama de unde e luat acest obicei practicat acolo.

Si haideti sa nu mai facem din romi eterni tapi ispasitori, pentru ca singura persoana de etnie roma de acolo era vanzatoarea de seminte. Locul da impresia de loc unde se fac niste afaceri mai degraba necurate. E adevarat ca e un spatiu de unde pleaca microbuze care transporta pachete in tara – si asta se petrece intr-un mod sordid, adica nu exista nici un fel de curatenie si de regula acolo. Si pleaca, de asemenea, de acolo, autocare spre diverse localitati din tara.Se pare ca cineva castiga bani de pe urma acelui loc, se pare ca exista si o autorizatie data transportatorilor – nu stiu daca romani sau italieni, dar este cert ca exista un interes ca lucrurile sa nu se schimbe acolo.

Insa repet: cine trece pe acolo, daca asta este imaginea pe care o capata despre Romania, poti sa joci si calusarii si “Lacul lebedelor” la Roma pana nu mai poti, caci nu vei mai schimba imaginea.Si ca sa completez imaginea acestui loc de marimea unei jumatati de stadion de fotbal, trebuie sa spun ca mai era si un grup de penticostali (cred), care isi tinea slujba lor de duminica, cu un cor care canta cantece religioase, repet, totul la doi pasi literalmente de mesele cu bere, caditele umplute cu bere pusa la rece, micii langa WC si parul de la frizeriile in aer liber.

Absolut oribil! Am vorbit cu romani care au dorit sa se intalneasca acolo cu alti romani, dar prima lor experienta acolo a fost si ultima.
Am vazut apoi locul in care se intalnesc ucrainienii si, prin comparatie, vreau sa spun ca am avut un adevarat soc cultural, pentru ca la ucrainieni am vazut curatenie, ordine, disciplina.
La ucrainieni am vazut o abordare logica a intregii comunitati care se intalnea acolo. La intrare te intampinau niste oameni de ordine, care nu se comportau urat sau sa stea sa te legimiteze, dar aveau grija ca tot ce se intampla acolo sa fie in regula.
sursa badin.ro

Niciun comentariu: