vineri, iunie 27, 2008

Noi domenii de internet: .news, .sports, .ebay


Companiile vor putea cumpara domenii care sa aiba nume apropiate de activitatea lor. Autoritatea care supravegheaza spatiul online, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), a ajuns la concluzia ca domeniul .com si domeniile nationale nu mai sunt suficiente. De exemplu, in Romania exista mai multe filme care se ocupa cu inregistrari audio, sa zicem. Dupa ce se vand domeniile inregistrariaudio.ro si .com, ma isunt disponibile domeniile cu cratima intre cele doua cuvinte si cam atat. De aici incolo, fiecare firma trebuie sa vina cu mai multa inventivitate pentru a putea avea un nume usor de retinut.

Lista noilor domenii este destul de lunga, acoperind foarte multe domenii de activitate. De exemplu, o companie ce furnizeaza anumite componente informatice specifice IBM va putea sa-si inregistreze un domeniu cu sufixul .ibm. Domeniul .ebay este disponibil pentru firmele care traiesc din licitatii pe binecunoscutul site. Orasele isi pot construi site-uri care sa se termine in .nyc sau .berlin. Cea mai buna veste pentru jurnalisti este faptul ca in afara de domeniul .info deja existent, o sa apara si .news. Pentru presa sportiva sau sportul ca domeniu domeniu de activitate, pot cumpara un domeniu pe .sports.

In opinia "domnului internet", pe numele sau real Paul Twomey, presedinte si CEO al ICANN, "aceasta decizie este cea mai mare schimbare pe care o puteam sa o facem pentru ca oamenii sa se gaseasc mai usor pe internet, de cand a aparut sistemul".

In prezent exista 160 milioane de site-uri dintre care 80 de milioane sunt nationale si 70 de milioane sunt .com.

sursa capital.ro

Niciun comentariu: