luni, iunie 30, 2008

DEALERII AUTO DAU FALIMENT DIN CAUZA SCĂDERII VÂNZĂRILOR DE MAŞINI

SUA: Dealerii auto dau faliment din cauza scăderii vânzărilor de maşini Industria de maşini din SUA se află în pragul unei noi crize: cea auto. Vânzările de maşini au scăzut vertiginos în ultimii ani, acest fapt reflectându-se mai ales în afacerile dealerilor de maşini, presaţi să atingă targeturi pe care nu le mai pot realiza. Din anul 1970, peste 10.000 de dealeri americani, majoritatea comercializând branduri americane, au dat faliment, potrivit Asociaţiei Naţionale a Dealerilor Auto. Numai anul trecut au fost închise 430 de magazine, membrii asociaţiei aşteptându-se ca în 2008, numărul să crească. În aceste condiţii, numărul total al dealerilor auto din SUA va ajunge la 20.000.

Cotidianul american International Herald Tribune arată că pentru dealerii aflaţi în Detroit, altădată patria producătorilor de automobile, vânzarea a 200 de Buick-uri pe lună era ceva obişnuit, în anii '60. În prezent, dealerii mai reuşesc să vândă abia 200 de maşini pe an, şi asta cu un efort deosebit. Len Immke Buick, un dealer renumit în SUA, a vândut, de exemplu, în luna mai, numai 10 maşini.

Pentru majoritatea delerilor de maşini există două opţiuni. Să vândă şi să închidă, sau să rămână pe piaţă, chinuindu-se de la lună la lună să supravieţuiască. Multe firme au făcut reduceri de personal, ajungând să aibă numai unul sau doi angajaţi, care fac mai multe meserii odată. „Nu e uşor, ca vânzător să vii noaptea şi să cureţi podelele.” spune managerul general de la Len Immke Buick. Însă aceasta este situaţia pentru mulţi dintre dealerii auto din SUA.

Deceniile de declin pe piaţa auto au făcut ca producatorii auto americani, precum General Motors să rămână cu prea multe magazine pentru prea puţini consumatori. Dacă în urmă cu 40 de ani, General Motors producea aproximativ 3 maşini din 5 vândute în SUA, în prezent produce numai una din cinci.

Anul trecut, 260 de dealeri General Motors şi-au închis uşile, mai ales din cauza deciziei companiei de a combina barandurile Buick, Pontiac şi G.M.C. Cu toate acestea G.M. încă are aproximativ 6.700 de dealeri în SUA, aproape de patru ori mai mult decât competitorii Toyota, Ford sau Chrysler.

Antena3.ro

Niciun comentariu: