miercuri, iulie 02, 2008

Noile etichete, de neînţeles pentru consumatori

Puţini cumpărători înţeleg ceea ce ...
Specialiştii în nutriţie spun că pot descifra conţinutul etichetelor numai cei care au un nivel înalt de educaţie în materie de alimentaţie sănătoasă

Scrise cu litere abia vizibile, ascunse privirii imediate, şi conţinând termeni de specialitate, noile etichete le dau bătăi de cap celor care au curiozitatea să le citească.

Zi de zi, suntem bombardaţi cu informaţii referitoare la alimentaţia sănătoasă. Toţi ne dorim să avem o dietă echilibrată. Aceste alimente sunt bune, acestea trebuie ocolite.

De ce? Conţin substanţe care ne fac rău. Un grup de şapte firme din industria alimentară a decis să vină în ajutorul cumpărătorilor prin aplicarea pe produse a unor etichete speciale. Noile etichete, afişate atât pe faţa principală a ambalajului, cât şi pe verso, conţin informaţii referitoare la categoriile importante de nutrienţi şi procentul pe care ele îl reprezintă din Cantitatea Zilnică Estimată (CZE) vezi tabel.

„Nu suntem educaţi să citim etichete"

Numai că informaţiile de pe aceste etichete, în loc să vină în ajutorul cumpărătorului, sunt greu accesibile unei persoane care nu are cunoştinţe temeinice de nutriţie.

Scrise cu litere abia vizibile, unele dintre ele ascunse privirii imediate, şi conţinând termeni de specialitate, noile etichete le dau bătăi de cap celor care au curiozitatea să le citească. „Obişnuiesc să citesc eticheta, însă nu înţeleg mare lucru din ce scrie pe ea. Nu ştiu ce sunt ăia carbohidraţi sau lipidele saturate", ne-a mărturisit I.V., aflat ieri într-un supermarket din Capitală. M.G. aflată şi ea la cumpărături ne-a replicat: „Românii nu sunt educaţi să citească etichetele. Abia am învăţat să verificăm termenul de valabilitate".

„Oamenii nu înţeleg ce citesc"

Specialiştii în nutriţie consideră că noile etichete oferă mai multe informaţii despre produs, însă într-un limbaj de specialitate.

„Cei mai mulţi oameni nu înţeleg ceea ce citesc pe ambalajele produselor. În plus, caloriile sunt bune sau rele şi trebuie să ştii să faci diferenţa între ele. Pentru a ne da seama de calitatea caloriilor, trebuie să analizăm lista de ingrediente. «Rele» înseamnă zahăr, grăsimi şi aditivi alimentari.

Chiar dacă un suc şi un somon ne furnizează 10% din necesarul zilnic de calorii, asta nu înseamnă că au aceeaşi valoare nutriţională", ne-a declarat dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

La rândul său, dr. Alexandru Bârnea, diabetolog la Institutul Paulescu, consideră că: „Descifrarea etichetelor necesită o anumită educaţie în materie de alimentaţie sănătoasă din partea consumatorilor. Altfel, degeaba li se oferă informaţii dacă ei nu ştiu ce înseamnă acestea", a explicat medicul.

sursa adevarul.ro

Niciun comentariu: