luni, iulie 14, 2008

14 IULIE, ZIUA NAŢIONALĂ A FRANŢEI

14 iulie, Ziua Naţională a Franţei Francezii sărbătoresc, astăzi, Ziua Naţională. Ca în fiecare an, de 14 iulie, principala atracţie din seria de ceremonii este parada militară de pe Champs Elysee. La eveniment, sunt invitaţi cei peste 40 de şefi de stat şi de guvern care au participat la summit-ul Uniunii pentru Mediterană, printre care şi preşedintele României, Traian Băsescu.

La paradă, Băsescu va fi însoţit de ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu. Alături de trupele franceze, anul acesta vor defila şi contingente ale căştilor albastre - militari din cadrul misiunilor ONU, desfăşurate pe Glob.

Printre ei se vor afla şi militari români. O aeronavă MiG-21 Lancer, de la Baza Aeriană Feteşti, va zbura alături de patru avioane de luptă franceze de tip Mirage F1, deasupra bulevardului Champs-Elysée.

Parada militară de la Paris e umbrită de un moment jenant pentru armata franceză. Într-o cazarmă din Carcasonne, 17 persoane au fost rănite acum două săptămâni la o demonstraţie din cauza unui militar care a confundat muniţia de manevră cu gloanţele adevărate.

De Ziua Naţională, autorităţile franceze nu au pregătit doar tradiţionala paradă militară. În cursul serii, la Paris, vor fi organizate numeroase concerte, la care sunt asteptaţi să asiste peste 500.000 de oameni.

Ziua Naţională a Franţei va fi sărbătorită şi la Bucureşti, cu o ceremonie organizată de Ambasada franceză.

Pe 14 iulie este celebrată căderea Bastiliei, simbolul victoriei Revoluţiei franceze din 1789. Ziua de 14 iulie a fost declarată Zi Naţională a Franţei un secol mai târziu, în 1880.

Sursă foto: www.kwintessential.co.uk

Antena3

Niciun comentariu: