joi, iulie 17, 2008

ROMÂNIA, DEPENDENTĂ DE ALIMENTELE DE IMPORT





România, dependentă de alimentele de importAproape 5 miliarde de euro!! Aceasta este valoarea produselor alimentare, tutun şi băuturi, importate de România, numai în primele cinci luni ale acestui an, scriu jurnaliştii de la “Gardianul”. Valoarea exporturilor pe acelaşi tip de bunuri a fost, în schimb, de aproape trei ori mai mică, cu un total de doar 1,6 miliarde de euro.

România rămâne dependentă de alimentele de import, în vreme ce produsele alimentare autohtone continuă să se scumpească. Numai în luna iunie s-au înregistrat creşteri semnificative ale preţurilor la fructe, carne şi ulei, dar şi la combustibili, potrivit datelor furnizate de Insitutul Naţional de Statistică.

Pe de altă parte, numai în ultimele trei luni carnea de porc s-a scumpit cu 30%, iar cea de vită cu 40-50%. Scumpirile la carne de porc şi vită se datorează lipsei furajelor, spun exportatorii. Se pare că preţul la carne va continua să crească, întrucât patronatele de profil au anunţat deja o majorare cu 10-15% chiar din această lună.

Produsele româneşti sunt defavorizate de evoluţia leului şi de costurile mari de producţie, potrivit analiştilor financiari. Mai mult, deficitul comercial s-ar putea adânci de la 8,6 miliarde de euro, cât era în luna mai, la 25 de miliarde de euro, până la sfârşitul anului, ca urmare a cursului de schimb nefavorabil dar şi a majorării costurilor de producţie, care descurajează exporturile.

Antena 3

Niciun comentariu: