joi, iulie 17, 2008

Litoral: apă „curată“, scăldatul interzis!

de Cristian Vasilcoiu (2818 afisari, 2008-07-15)
ImprimaTrimite MailComenteaza

Dezvăluirile din „Adevărul" de ieri, privind apele pestilenţiale deversate pe litoralul românesc al Mării Negre, au provocat reacţii deplasate sau chiar isterice din partea reprezentanţilor unor autorităţi publice.

Deşi dovezile prezentate de ziar sunt incontestabile, epitetele favorite ale lefegiilor au fost: „minciună", „manipulare", „elucubraţii", „răutăţi" şi „răzbunări politice".

Cel mai departe a mers directorul Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa, Felix Stroe. Acesta cere anchetarea a doi înalţi funcţionari, inclusiv a unui secretar de stat din Ministerul Mediului, pentru „subminarea turismului românesc şi a economiei naţionale"! Cei doi se fac „vinovaţi", eventual, de sinceritate, dat fiind că au recunoscut problemele de pe litoral.

„Adevărul" aduce azi noi dovezi ale deversărilor de ape reziduale, fie neepurate, fie trecute prin staţii de epurare necorespunzătoare. Ziarul a descoperit mai multe plăcuţe prin care turiştii sunt atenţionaţi să nu facă baie în mare. Adică în „ape care nu pun în pericol sănătatea publică", după cum susţin comunicatele caraghioase ale acestor zile.

Dezvăluirile „Adevărul" despre deversările din Marea Neagră au provocat reacţii deplasate ale autorităţilor constănţene

Capii autorităţilor constănţene refuză să recunoască problema deversărilor în Marea Neagră, dar se consideră victime ale unor atacuri la interesul naţional.

Nu mai puţin de 22 de localităţi româneşti de coastă deversează ape menajere în Marea Neagră, prin instalaţiile Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa. Aceasta prin intermediul a 52 de staţii de pompare şi nouă de epurare.

Acestea din urmă au un debit de 6.400 litri/secundă, iar cele de pompare de 61.268 metri cubi/oră.

Cele mai mari necazuri le ridică Staţiile de Epurare Constanţa Nord şi Eforie Sud, aflate în proces de modernizare. Însă, până la finalizarea lucrărilor, apele menajere deversate sunt departe de a fi în parametri normali.

Potrivit măsurătorilor Direcţiei Ape Dobrogea ...
Responsabilii locali o scaldă

În urma articolului de ieri, "Marea Neagră, haznaua în care facem baie vara", publicat de "Adevărul", proprietarul instalaţiilor de epurare şi deversare, Regia Autonomă Judeţeană de Apă SA Constanţa (RAJA), a reacţionat printr-un comunicat în care susţine că "nu există deversări de ape care să pună în pericol sănătatea publică".

Aceeaşi teorie este îmbrăţişată şi de şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Acesta chiar profită de „apele murdare" pentru a face politică. El a cerut nici mai mult, nici mai puţin decât demisia secretarului de stat Lucia Varga şi sesizarea CSAT, invocând... subminarea interesului naţional prin declaraţiile făcute pentru „Adevărul".

Despre staţia de epurare Eforie Sud, autorităţile locale susţin că, deşi lucrările de modernizare sunt nefinalizate, ea „funcţionează la parametri normali". Însă sunt contrazişi flagrant de realitate.

Reamintim că reporterii „Adevărul" au descins la locul deversării. Or, dacă „parametri normali" înseamnă ape împuţite şi mirosuri pestilenţiale, e puţin probabil ca reperele autorităţilor locale să coincidă cu standardele Comisiei Europene.

Măsuri de atenţionare a populaţiei

Explicaţia Regiei Judeţeane de Apă (RAJA) este demontată şi de dr. Marius Enescu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică (instituţie care monitorizează apele de îmbăiere), care a admis că deversările de la Eforie Sud ridică "cele mai mari probleme".

La rându-i, Direcţia Ape Dobrogea Litoral (DADL) are în vizor situaţia, care îngrijorează şi la nivelul Ministerului Mediului.

„Până la finalizarea lucrărilor şi atingerea parametrilor de calitate în conformitate cu directivele C.E., pentru zonele de îmbăiere s-au luat măsuri de atenţionare a populaţiei", se precizează într-o situaţie
înaintată de DADL Ministerului Mediului.

Sunt 14 infracţiuni grave comise de Gheorghe Babu (şeful DADL- n.r.) care a încheiat contracte cu hoteluri superbe, astfel încât să deverseze apele din piscine în mare
Felix Stroe
directorul Regiei de Apă Constanţa

Continuarea in adevarul.ro

Niciun comentariu: