luni, iulie 14, 2008

EXODUL MEDICILOR ROMÂNI, ÎN ATENŢIA PRESEI INTERNAŢIONALE

Exodul medicilor români, în atenţia presei internaţionale Medicii români părăsesc ţara şi se îndreaptă spre ţări din vestul Europei, din cauza salariilor foarte mici şi a condiţiilor de muncă precare. Este concluzia unui sondaj al fundaţiei Solidaritatea Medicală Europeană, realizat la sfârşitul anulului trecut. Situaţia medicilor români a ajuns în atenţia agenţiilor internaţionale de presă. Medicii români emigrează în număr tot mai mare către Europa de Vest, din cauza salariilor prea mici şi a condiţiilor de lucru învechite. Potrivit AFP, acest fenomen este îngrijorător şi riscă să afecteze sistemul sanitar din România.

Motivul pe care îl invocă medicii români, cel mai adesea, este cel al salariilor, în condiţiile în care un medic cu studii generale primeşte un salariu de bază de 220 de euro pe lună, pentru cel puţin şapte ani. Prin comparaţie, salariul mediu în România este de circa 350 de euro, reaminteşte AFP.

Medicii sunt dispuşi să rămână totuşi în ţară, dacă veniturile lor s-ar încadra între 500 şi 1.000 de euro, după cum arată sondajul realizat de organizaţia Solidaritatea Medicală Europeană, la finele anului 2007.

În 2008, peste 7.000 de angajaţi din domeniu au solicitat Ministerului Sănătăţii român o recunoaştere peste hotare a diplomelor lor. Numai în Franţa, numărul medicilor români a crescut cu 320% în ultimele zece luni. Pe de altă parte, Colegiul Medicilor din România susţine că doar 4% dintre medicii români practicanţi au plecat din ţară în 2007.

Antena3

Niciun comentariu: