luni, iulie 07, 2008

FOAMETEA AMENINŢĂ STATELE UNIUNII EUROPENE. EXPLOZIE DE PREŢURI LA ALIMENTE

Foametea ameninţă statele Uniunii Europene. Explozie de preţuri la alimente Creşterea preţului la alimente pe teritoriul Uniunii Europene a fost marţi principalul subiect de discuţie pe agenda parlamentului de la Strasbourg. Comunitatea internaţională vorbeşte din ce în ce mai des despre o criză alimentară, chiar despre foamete, în condiţiile în care preţurile la mâncare sunt din ce în ce mai mari şi suprafeţe crescânde de teren agricol sunt dedicate culturilor pentru aşa-numitul biocombustibil. Potrivit unei analize prezentate de Comisia Europeană, preţurile produselor alimentare nu vor mai reveni la nivelul anterior.

Europarlamentarii au concluzionat că, în contextul actual, criza alimentară constituie o gravă ameninţare pentru stabilitatea politică din numeroase state din lume. Bruxelles-ul a decis să deblocheze peste 115 milioane de euro pentru a oferi ajutor ţărilor afectate.

O întâlnire pe aceeaşi temă a avut loc şi la Londra. Premierul britanic Gordon Brown a convocat o şedinţă la care au participat peste 30 de experţi internaţionali. El a cerut un plan de acţiune la nivel mondial pentru a combate criza alimentelor. Şefa programului Naţiunilor Unite pentru Alimente a avertizat asupra efectelor devastatoare ale crizei. Experţii internaţionali se tem că, în ţările sărace, lipsa alimentelor ar putea duce la revolte.

Guvernul de la Londra a anunţat deblocarea a 559 de milioane de euro pentru a combate problemele mondiale rezultate din creşterea preţurilor la alimente. Ministrul britanic pentru cooperarea internaţională, Douglas Alexander, a anunţat că banii sunt destinaţi mai ales ajutorării ţărilor sărace, afectate de aceste creşteri ale preţurilor. Şi Comisia Europeană a prezentat în plenul Parlamentului comunistar de la Strasbourg o analiză nu foarte optimistă a efectelor pe care le are criza alimentelor.

Antena 3

Niciun comentariu: