sâmbătă, iulie 12, 2008

GERMANIA. FOST SENATOR - FILMAT ÎN TIMP CE AJUTA O BĂTRÂNĂ SĂ SE SINUCIDĂ

Germania. Fost senator - filmat în timp ce ajuta o bătrână să se sinucidă Lansarea unui filmuleţ care prezintă un politician german, ajutând o femeie de 79 de ani să se sinucidă, a provocat şoc şi dezgust în Germania şi a iniţiat mai multe mişcări care susţin înteţirea regulilor împotriva sinuciderii asistate, informează Reuters.

Roger Kusch, fostul senator de Hamburg, protagonistul filmului, este un susţinător fervent al dreptului la moarte. El a declarat că a sfătuit-o pe pensionara în vîrstă de 79 de ani, ajutând-o să îşi prepare un coktail letal, din sedative şi medicamente împotriva malariei, după care a părăsit apartamentul bătrânei.

Opinia publică este însă şocată deoarece femeia nu suferea de vreo boală în ultimă fază. Motivul pentru care aceasta îşi dorea să moară era faptul că trăia singură, nefiind măritată şi neavând copii. Frica cea mai mare a bătrânei era că va ajunge la o casă de bătrâni.

Opinia publică din Germania este extrem de sensibilă la tema eutanasierii, mai ales datorită moştenirii lăsate de regimul nazist despre care se spune că ar fi exterminat mai mult de 100.000 de persoane cu probleme mentale sau fizice, între 1940 şi 1945.

În prezent, în Germania este ilegal să ajuţi pe cineva să se sinucidă, însă Kusch a evitat orice acuzaţie juridică, neadministrând personal drogul femeii.

Susţinător al dreptului la moarte, Kusch a dat chiar el publicităţii pasaje din filmuleţ. În acelaşi spirit, fostul senator a inventat în urmă cu câtva timp o „maşină de sinucis”, cu care doritorii îşi pot administra singuri injecţia letală.

„Este foarte şocant să vezi cum un cinic egoist a putut să exploateze singurătatea unei femei, în goana sa disperată după publicitate” a comentat pentru ziarul Bild Joerg-Dietrich Hoppe, preşedintele Asociaţiei Medicale Germane.

Olanda a fost prima ţară care a legalizat eutanasia, în 2002. Această practică mai este legală şi În Luxemburg şi Belgia.

Antena3.ro

Niciun comentariu: