miercuri, iulie 09, 2008

UN ROMÂN ECONOMISEŞTE NUMAI 18 EURO PE LUNĂ

Un român economiseşte numai 18 euro pe lună Românii nu ştiu sau nu au de unde să pună bani deoparte. Potrivit unui studiu apărut în ziarul Adevărul, un român economiseşte doar 18 euro pe lună, respectiv 66 de lei, din cauza cheltuielilor mari legate de hrană şi întreţinerea locuinţei. Suma 66 de lei reprezintă mai puţin de 10% din totalul veniturilor pe lună, dacă luăm în calcul raportul dintre veniturile totale medii lunare ale unui român, care s-au ridicat, în primul trimestru al acestui an, la 685 lei, în timp ce cheltuielile au atins un nivel de 619 lei.

La nivel european, economiile se ridică tot la un procent de 10% din totalul veniturilor. O zecime din venitul mediu al unui european nu reprezintă, însă, 18 euro, ci 45.

Pe de altă parte, în primul trimestru din 2008 românii au cheltuit cel mai mult pe bunuri de consum: 71,7% din total. O familie a alocat lunar 602 lei pentru mâncare, băutură şi ţigări, ceea ce înseamnă 30,1% din totalul veniturilor care au avut ca destinaţie consumul. În plus, ponderea cheltuielilor pentru mâncare în totalul veniturilor ar putea să se majoreze în următoarea perioadă, dacă ţinem cont de creşterea preţurilor.

Orăşenii sunt cei care au câştigat cel mai bine, în primul trimestru din 2008. Veniturile lunare medii ale unei familii din mediul urban au fost cu 42,1%, mai mari decât ale celor din mediul rural, în această perioadă. Prin urmare şi cheltuielile gospodăriilor de la oraşe au fost mai mari în raport cu cele de la sate. În timp ce orăşenii au cheltuit lunar 2.055 lei, cei de la sate au alocat cheltuielilor doar 1.493 lei.

Antena3

Niciun comentariu: