duminică, iulie 06, 2008

ION ŢIRIAC ŞI DINU PATRICIU, PE LISTA CELOR MAI BOGAŢI OAMENI DIN EUROPA DE EST

Ion Ţiriac şi Dinu Patriciu, pe lista celor mai bogaţi oameni din Europa de EstÎn acest an, 16 miliardari ai lumii, conform unui top întocmit de Forbes, provin Ucraina şi din ţările care au semnat Tratatul de la Varşovia, cei mai mulţi de când cinci miliardari din regiune s-au alăturat topului mondial realizat în 2005. Toţi şi-au făcut singuri averile, profitând de privatizările la foc automat făcute în regiune în anii '90. Cum economiile sunt pe o pantă ascendentă, afacerilor lor variate au înregistrat creşteri semnificative, iar averile însumează în total 51,5 miliarde de dolari.

Ucraina este lideră cu şapte miliardari. Cel mai bine clasat dintre ei este Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Şahtior Doneţk şi deţinătorul celei mai mari companii de fier şi oţel din Ucraina. Primul loc în top este însă deţinut de un ceh, singurul de altfel din zonă. Petr Kellner are o avere estimată la 9.3 miliarde de dolari şi se află pe lista Forbes a celor mai bogaţi oameni pentru al treilea an la rând. Investiţiile sale timpurii în asigurări şi în domeniul bancar au avut succes. Anul trecut, compania sa Ceska pojistovna, cea mai mare companie de asigurări din Cehia, a intrat într-un parteneriat cu firma italienească Generali, formând Generali PPF Holding. Acum, Kellner se concentrează să îşi extindă afacerile în afara graniţelor Europei de Est, prima destinaţie pe listă fiind China.

În topul miliardarilor apar şi doi români, având în vedere creşterea economică de care a beneficiat ţara noastră în urma aderării la Uniunea Europeană, scrie Forbes.com. În acest an, România l-a adus în top pe miliardarul Dinu Patriciu, care cu o avere de 2.5 miliarde de dolari la întrecut pe celălalt bogătaş al ţării, fostul mare tenisman Ion Ţiriac. Patriciu continuă să fie acţionar în compania petrolieră Rompetrol, după ce o majoritate a acţiunilor a fost vândută către operatorul kazah KazMunaiGas, anul trecut, pentru aproape 3 miliarde de dolari.

Despre Ion Ţiriac, Forbes menţionează că este proprietarul unui număr mare de firme în domeniul bancar, auto şi cel al transporturilor. Ţiriac, care a jucat hochei pe gheaţă înainte să se apuce de tenis, are o avere personală estimată la 1,2 miliarde de dolari şi afacerile curente şi le-a axat pe domeniul imobiliar. Proiectele sale includ oferte rezidenţiale în Bucureşti, Timişoara, Braşov şi Sibiu, precum şi patru clădiri de birouri în Bucureşti.

Topul celor mai bogaţi est-europeni:

1.Petr Kellner – 9,3 miliarde dolari – Cehia
2.Rinat Ahmetov – 7,3 miliarde dolari – Ucraina
3.Victor Pinciuc – 5 miliarde dolari – Ucraina
4.Igor Kolomoisky – 4,2 miliarde dolari – Ucraina
5.Henadiy Boholyubov – 4 miliarde dolari – Ucraina
6.Kostyantin Zhevago – 3,4 miliarde dolari – Ucraina
7.Vitali GaiduK – 2,7 miliarde dolari – Ucraina
8.Serghei Taruta – 2,7 miliarde dolari – Ucraina
9.Leszek Czarnecki – 2,6 miliarde dolari – Polonia
10.Dinu Patriciu – 2,5 miliarde dolari – România
11.Michal Solowow – 1,9 miliarde dolari – Polonia
12.Ryszard Krauze – 1,3 miliarde dolari – Polonia
13.Jan Wejchert – 1,3 miliarde dolari – Polonia
14.Ion Ţiriac – 1,2 miliarde dolari – România
15.Roman Karkosik – 1,1 miliarde dolari – Polonia
16.Boguslaw Cupial – 1 miliard dolari - Polonia

Antena3.ro

Niciun comentariu: